Live

UE vrea să condiționeze acordurile comerciale de protejarea pădurilor

Data actualizării: Data publicării:

Problemele de mediu cu care se confruntă Pământul, de la incendii de vegetație la inundații și poluare, au un numitor comun - defrișările masive. Autoritățile au început să fie conștiente de implicațiile pe termen lung asupra populației și încearcă să repare răul făcut tot de mâna omului. Printre prioritățile Parlamentului European se află acum protejarea pădurilor. Nu doar cele din Europa, ci de pe tot globul. Europarlamentarii vor să intorducă condiţionalităţi în relaţiile comerciale legate de defrişări.

La nivel mondial, suprafețe uriașe de păduri sunt defrișate pentru industria agricolă. Deși Uniunea Europeană cere statelor membre să protejeze mediul înconjurător, în aceste moment îi lipsesc mijloacele de aplicare. Potrivit Euractiv, Comitetul pentru mediu intenționează să aibă o audiere pe această temă, în timp ce Comisia Europeană va lansa o propunere legislativă.

Această inițiativă nu se datorează doar numărului tot mai mare de păduri care efectiv mor în Uniunea Europeană, ci și incendiilor de vegetație care au devenit tot mai îngrijorătoare în toată lumea, mai ales în Brazilia. Și nu degeaba pădurile din Amazon sunt denumite plămânii planetei, pentru că orice se întâmplă acolo are un impact negativ la nivel global.

Incendiile din marile zone forestiere sunt de fapt o consecință a dezvoltării masive a industriei agricole braziliene. Producția de soia și carne de vită necesită hectare întregi libere, iar cererea pentru astfel de suprafețe este de așteptat să crească odată cu intrarea în vigoare a acordului comercial dintre Uniunea Europeană și țările Americii de Sud.

În Brazilia, aproximativ 65% din suprafețele defrișate sunt deja folosite ca pășuni pentru hrănirea animalelor. Ciferele venite de la Federația braziliană a exportatorilor de carne confirmă creșterea masivă a industriei: între 1997 și 2016, cantitatea și valoarea cărnii de vită exportate a crescut de peste zece ori.

De asemenea, exportul de soia, care este folosit la nivel internațional ca bază pentru hrana animalelor, a crescut cu 22%, potrivit ministerului economiei din Brazilia, iar suprafața de cultivare a crescut cu nu mai puțin de 160%.

În 2006, cei mai mari comercianți de cereale din lume au decis să nu mai cumpere soia din terenuri care au fost eliminate fix în acest scop. De atunci, conform estimărilor Greenpeace, mai puțin de 2% din întreaga producție de soia din regiunea Amazon a provenit din zone defrișate. Acesta a fost un instrument eficient pentru încetinirea distrugerii pădurilor.

Chiar și așa, expansiunea producției de soia nu a fost oprită. S-a mutat spre savane, însă și acolo cauzează pagube majore. Și nu există nicio sancțiune planificată pentru astfel de situații. Iar acordul comercial UE-Mercosur, încheiat în iunie, nu este de așteptat să schimbe situația, din moment ce nu obligă statele să îndeplinească obiectivele climatice din acordul de la Paris. Însă asta se poate schimba.

Deși Uniunea Europeană are acorduri climatice bune, în același timp încheie acorduri comerciale care ignoră acest lucru, atrag atenția specialiștii din domeniu. Și asta pentru că depinde în continuare de importurile de produse de soia pentru industria sa agricolă.

Având în vedere distrugerea pădurii tropicale din Amazon, președintele francez Emmanuel Macron a amenințat în cele din urmă că va bloca acordul comercial dintre Uniunea Europeană și națiunile Americii de Sud dacă nu se vor lua măsuri prin care să fie respectate acordurile climatice. O altă posibilitate ar fi implementarea unor măsuri legale pentru prevenirea defrișărilor în cadrul relațiilor comerciale ale Uniunii Europene, prin care statele membre să refuze să cumpere produse din zonele defrișate în acest scop.

Și situația din Germania i-a alarmat pe oficialii europeni. În ultimul an, Germania a pierdut peste 100 de mii de hectare de pădure, adică aproximativ 150 de mii de terenuri de fotbal. Autoritățile germane au luat decizia să deblocheze jumătate de miliard de euro pentru reîmpădurirea suprafețelor în următorii patru ani. Drept urmare, oficialii europeni au planificat un summit forestier pentru 25 septembrie prin care își propun să dezvolte o strategie pentru salvarea pădurilor din Europa.

Editor web: Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Giorgia Meloni demisionează din funcția de președinte al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

Un europarlamentar român, în topul celor care câștigă cel mai bine în noul Parlament European

Grupul PPE din Parlamentul European cere revizuirea deciziei de a interzice mașinile pe benzină sau motorină

Partenerii noștri