Live

Temperatura globală a depășit pentru prima dată pragul critic de încălzire a Planetei

Data actualizării: Data publicării:
Vineri, temperatura medie globală a fost temporar cu peste 2 grade Celsius mai mare decât nivelurile înregistrate înainte de industrializare, potrivit datelor preliminare. Foto: Profimedia Images

Temperatura Pământului a depăşit pentru scurt timp un prag crucial despre care oamenii de ştiinţă avertizează de zeci de ani că ar putea avea un impact catastrofal şi ireversibil asupra planetei şi a ecosistemelor sale, arată datele împărtăşite de un renumit climatolog, potrivit CNN.

Vineri, temperatura medie globală a fost cu peste 2 grade Celsius mai mare decât nivelurile înregistrate înainte de industrializare, potrivit datelor preliminare împărtăşite pe X de Samantha Burgess, director adjunct al serviciului european Copernicus pentru schimbări climatice.

Pragul a fost depăşit doar temporar şi nu înseamnă că lumea se află într-o stare permanentă de încălzire de peste 2 grade, dar este un simptom al unei planete care devine din ce în ce mai fierbinte şi care se îndreaptă spre o situaţie pe termen mai lung în care impactul crizei climatice va fi dificil - în unele cazuri imposibil - de inversat.

„Cea mai bună estimare a noastră este că aceasta a fost prima zi în care temperatura globală a fost cu peste 2 grade Celsius peste nivelurile din 1850-1900 (sau preindustriale), la 2,06 grade Celsius”, a scris ea.

Burgess a precizat în postarea sa că temperaturile globale de vineri au fost în medie cu 1,17 grade peste nivelurile din 1991-2020, fiind cea mai caldă zi de 17 noiembrie înregistrată vreodată. În comparaţie cu perioada preindustrială, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili pe scară largă şi să modifice clima naturală a Pământului, temperatura a fost cu 2,06 grade mai mare.

Depăşirea celor 2 grade de vineri a avut loc cu două săptămâni înainte de începerea conferinţei ONU pentru climă, COP28, de la Dubai, unde ţările îşi vor face bilanţul progreselor înregistrate în ceea ce priveşte angajamentul din Acordul climatic de la Paris de a limita încălzirea globală la 2 grade peste nivelurile preindustriale, cu ambiţia de a o limita la 1,5 grade.

O zi cu peste 2 grade de încălzire „nu înseamnă că Acordul de la Paris a fost compromis”, a declarat Burgess pentru CNN, „ci evidenţiază modul în care ne apropiem de aceste limite convenite la nivel internaţional. Ne putem aştepta să vedem o frecvenţă tot mai mare a zilelor cu 1,5 grade şi 2 grade (mai calde) în următoarele luni şi ani”, a explicat climatoloaga.

Datele Copernicus sunt preliminare şi vor avea nevoie de săptămâni pentru a fi confirmate cu observaţiile din realitate.

Lumea pare să fie deja pe cale să depăşească 1,5 grade de încălzire pe termen lung în următorii ani, un prag dincolo de care oamenii de ştiinţă spun că oamenii şi ecosistemele vor avea dificultăţi de adaptare. Cu fiecare fracţiune de grad de încălzire peste acest prag, cu atât mai grave vor fi efectele. Încălzirea până la 2 grade expune o mult mai mare parte a populaţiei la riscul unor fenomene meteorologice extreme mortale şi creşte probabilitatea ca planeta să atingă puncte de inflexiune ireversibile, cum ar fi prăbuşirea calotelor de gheaţă polare şi moartea în masă a recifelor de corali.

Datele vin după cele mai fierbinţi 12 luni înregistrate vreodată şi după un an de evenimente meteorologice extreme, supraîncărcate de criza climatică, inclusiv incendii în Hawaii, inundaţii în nordul Africii şi furtuni în Marea Mediterană, care au făcut victime.

Oamenii de ştiinţă îşi exprimă din ce în ce mai mult îngrijorarea faţă de faptul că datele privind temperaturile depăşesc previziunile lor.

În ultimele săptămâni, o serie de rapoarte care verifică starea de sănătate a climei Pământului şi acţiunile întreprinse de oameni pentru a o combate arată că planeta se îndreaptă spre un nivel periculos de încălzire şi nu face suficient pentru a atenua sau a se adapta la impactul acesteia.

Un raport al ONU de săptămâna trecută a constatat că, chiar dacă ţările îşi pun în aplicare toate angajamentele actuale privind clima, poluarea care încălzeşte planeta va fi în 2030 cu 9% mai mare decât în 2010. Potrivit Grupului interguvernamental de experţi privind schimbările climatice, lumea trebuie să reducă emisiile cu 45% până la sfârşitul acestui deceniu, comparativ cu 2010, pentru a avea vreo speranţă de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. O creştere de 9% înseamnă că acest obiectiv este departe de a fi atins.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Singura grădină zoologică din țară unde vizitatorii pot admira Panda roșu, o specie pe cale de dispariție

Elveția și Italia își modifică frontiera. Ce anume a dus la luarea unei astfel de decizii

Rata de încălzire a oceanelor s-a dublat în ultimii 20 de ani

Rusia vrea „să combată” încălzirea globală folosind gaz și energie nucleară, ca alternativă la agenda climatică a Occidentului

Partenerii noștri