Live

Studiu: Particule de carbon negru, detectate în placenta femeilor însărcinate

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Un grup de cercetători belgieni a detectat particule de carbon negru în placenta unor femei însărcinate, expuse la poluarea atmosferică pe parcursul gravidităţii, potrivit unui studiu publicat marţi de revista Nature Communications, preluat de Agerpres.

Studiul, condus de profesorul Tim Nawrot de la Universitatea Hasselt din Belgia, a cuprins un număr de 28 de gravide, care au fost monitorizate cu ajutorul unor aparate de imagistică de înaltă rezoluţie.

Experţii au detectat particule de carbon negru în placentele a cinci dintre aceste femei, care au născut prematur, în timp ce alte 23 au născut la finalul perioadei de gestaţie.

Zece dintre femeile expuse la un nivel mai ridicat de particule de carbon negru atmosferic (2,42 micrograme pe metru cub) în timpul sarcinii prezentau un grad mai mare de particule în placentă decât cele zece expuse la un nivel de poluare mai scăzut (0,63 micrograme pe metru cub).

Carbonul negru este un factor poluator care rezulta din arderea incompletă a combustibililor fosili, a biocombustibililor şi a biomasei (lemn, gunoi de animale etc). Este cel mai puternic aerosol care contribuie la încălzirea climei. Se ştie că are efecte dăunătoare asupra sarcinii fiind corelat cu naşterile premature sau cu o greutate sub medie a nou-născuţilor.

Cercetătorii au subliniat că este nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă acumularea de particule de carbon negru în ţesutul placentar poate ajunge la făt.

Ei au precizat însă că este obligatoriu să fie înţelese aceste riscuri pentru a spori atenţia asupra femeilor însărcinate care trăiesc în zonele cu poluare accentuată.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Încălzirea cu lemne ar putea fi mai rea decât se credea pentru aerul din zonele rurale, potrivit unui studiu

Partenerii noștri