Live

România și alte state își taie pădurile protejate pentru energie. UE încurajează practica

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Tudor Costache

România își taie pădurile pentru energie. Un reportaj realizat de New York Times la noi în țară arată cum suprafețe mari de păduri protejate sunt tăiate la ras, apoi buștenii sunt urcați în camioane și duși la o fabrică de peleți din județul Harghita.

Acolo se toacă lemn bun pentru a face peleți, deși se laudă că folosesc doar rumeguș și așchii de lemn. Puși în fața dovezilor, reprezentanții firmei recunosc, dar spun că totul este legal.

Iar situația se repetă în aproape fiecare fabrică de peleți din România, mai scrie publicația americană.

Problema nu este doar la noi. Lemn din păduri protejate ajunge în fabrici de peleți și în Bulgaria, Slovacia și Polonia.

Dar, de ce se taie lemn pentru energie? Răspunsul este simplu - Uniunea Europeană încurajează practica. Lemnul este considerat o sursă de energie regenerabilă și există subvenții pentru trecerea de la cărbune și gaz la lemn și peleți.

Subvențiile au dus la apariția unei piețe atât de mari încât, în prezent, lemnul este cea mai mare sursă regenerabilă, peste energia eoliană și cea solară.

Parlamentul European ar urma să rezolve problema săptămâna viitoare, când va vota eliminarea subvențiilor pentru arderea buștenilor. Doar energia din deșeuri lemnoase ar urma să fie considerată regenerabilă.

Însă, statele din centru și nord militează să nu dispară subvențiile. Spun că e nevoie de surse stabile de energie dacă nu vor mai fi gaze rusești. Practic, ne putem sufoca, dar să ținem lumina aprinsă.

Singura reacție de până acum a autorităților române vine de la Romsilva. Reprezentanții Regiei Naționale spun că lemnul nu a fost tăiat, ci doborât de vânt în urmă cu un an și jumătate.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Partenerii noștri