Record absolut de căldură înregistrat joi la Paris
La Paris s-au înregistrat joi 42,4 grade Celsius, măsurate la ora 15:20 (13:20 GMT) la staţia meteo Paris-Montsouris, valoare care a doborât recordul istoric de căldură stabilit în urmă cu 70 de ani, a precizat pentru AFP Météo-France, informează Agerpres.
Recordul de căldură fusese doborât încă din primele ore ale după-amiezii, când au fost consemnate 41 de grade Celsius, iar temperatura ar putea creşte în continuare pe parcursul serii.
Serviciile de meteorologie preconizau pentru joi chiar 43 de grade Celsius în regiunea pariziană, acesta urmând să fie momentul de apogeu al valului de căldură care s-a abătut asupra Franţei începând de luni.
De la începutul măsurătorilor meteorologice, în 1873, capitala franceză a depăşit pragul de 40 de grade Celsius o singură dată, la 28 iulie 1947, când s-au înregistrat 40,4 grade.
Noaptea de miercuri spre joi a fost deja excepţional de călduroasă în capitala franceză: mercurul termometrelor nu a coborât sub 25 de grade Celsius la Paris-Montsouris, fiind a treia cea mai călduroasă noapte înregistrată la această staţie de referinţă, după două nopţi din august 2003. La o altă staţie, Hospital Lariboisiere, temperatura minimă a fost de 28,3 grade Celsius.
Prezență record la vot, în Franța
Franța stă pe un butoi de pulbere înaintea alegerilor de duminică: violențe și amenințări cu moartea. Mii de polițiști sunt în alertă
Atac armat la o nuntă din Franța
Modă și sport la Paris. Vedete și modele au defilat într-o paradă dedicată Jocurilor Olimpice
Un primar a plătit o „vrăjitoare” cu bani publici ca să-i facă legătura cu tatăl mort și să-i ghicească viitorul
Strat de 30 de centimetri de grindină pe străzi din Franța
Dineu cu fast în onoarea lui Xi Jinping la Paris
Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni
Geoană, despre anunțurile lui Macron
La Paris, lângă turnul Eiffel autoritățile au activat un tun cu apă, pentru a-i ajuta pe localnicii și turiștii care se răcoreau în fântânile din apropierea celebrului monument. Pentru că nu doar oamenii și animalele suportă cu greu canicula venită dinspre continentul african, ci și plantele, autoritățile udă intens zonele verzi, pentru a combate efectele secetei.
Franța nu este singura țară lovită de al doilea val de caniculă al verii. Și țările Beneluxului sunt în aceeași situație. Din cauza căldurii insuportabile, călătorii din Eurostar au fost lăsați să coboare din tren și să se răcorească puțin într-un tunel.
Meteorologii avertizează că valul de căldură se va domoli abia spre sfârșitul săptămânii.
Editor web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News