Live

Raport ONU: Poluarea aerului la nivel global s-a redus la un nivel fără precedent în perioada de lockdown din 2020

Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Poluarea aerului, extrem de periculoasă pentru sănătatea oamenilor, s-a redus la niveluri fără precedent în perioada de lockdown anti-Covid de anul trecut, însă reducerea nu a fost de durată și nu a putut avea un impact serios asupra sănătății oamenilor, conform Organizației Meteorologice Internaționale, o agenție ONU, scrie Reuters.

Particulele poluante PM 2.5 au scăzut cu până la 40% în Africa, America de Sud și Asia de sud și mai puțin în părți din Europa și America de Nord, conform Organizației Meteorologice Internaționale, care a publicat raportul său privind calitatea de aerului și clima.

Conform documentului, perioadele de lockdown anti-Covid din primăvara anului trecut, dar și restricțiile de călătorie au dus la  „o scădere de scurtă durată, dar foarte consistentă, a emisiilor poluatoare”, mai ales în zonele urbane.

„În perioadele în care lockdown-ul a fost implementat, calitatea aerului în multe părți ale lumii s-a îmbunătăți substanțial, iar această îmbunătățire s-a datorat în general, absenței particulelor poluante”, a spus Oksana Tarasova, șefa diviziei de cercetare a organizației.

Documentul a comparat calitatea aerului din 2020 cu datele obținute în 2015 și 2019 și a arătat că nivelul particulelor periculoase emise din arderea combustibilului s-a redus peste tot, uneori chiar cu 70%.

Poluarea aerului reprezintă un factor de risc major pe tot globul. El este, cel mai probabil, motivul pentru care speranța de viață a 40% dintre indieni scade cu mai mult de 9 ani, conform unui alt raport recent.

Pe de altă parte, agenția ONU spune că scăderea a fost de prea scurtă durată pentru a avea un impact asupra sănătății oamenilor.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

COP29, summitul anual al ONU pentru climă, a început la Baku. Ce spune trimisul SUA despre Trump și tranziția de la combustilii fosili

Restricții ca în pandemia de COVID-19 din cauza poluării, în Pakistan. Copiii sunt cei mai expuși la bolile generate de smog

Partenerii noștri