Live

Ploile care au provocat inundații record în Emiratele Arabe Unite și Oman au fost cauzate de schimbările climatice (studiu)

Data publicării:
Ploile torenţiale s-au abătut mai întâi asupra Omanului, înainte să se extindă în Emiratele Arabe Unite. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Schimbările climatice reprezintă explicaţia "cea mai probabilă" pentru ploile diluviene care s-au abătut săptămâna trecută asupra Emiratelor Arabe Unite şi a Omanului, au afirmat cercetătorii din reţeaua World Weather Attribution (WWA) într-un studiu publicat joi, informează AFP, preluată de Agerpres.

Studiul dezvăluie că precipitaţiile din anii marcaţi de fenomenul El Nino au crescut cu 10%-40% în aceste ţări petroliere din zona Golfului Persic, iar autorii săi consideră că "schimbările climatice, provocate de arderile de combustibili fosili" reprezintă "explicaţia cea mai probabilă" pentru acest fenomen.

Nu există "alte explicaţii cunoscute pentru intensificarea ploilor în regiunea" menţionată, au adăugat ei.

Furtuna care a afectat mai multe ţări din această regiune deşertică a provocat 22 de decese în Oman şi alte patru în Emiratele Arabe Unite, unde ploile record au cauzat inundaţii majore.

Acest lucru arată că "până şi regiunile aride pot fi grav afectate de precipitaţii, o ameninţare care creşte odată cu schimbările climatice cauzate de combustibilii fosili", a subliniat Sonia Seneviratne, profesoară de Universitatea Tehnică Federală (ETH) din Zurich şi membră a WWA.

Oamenii de ştiinţă din acest grup internaţional de experţi, care studiază rolul schimbărilor climatice în evenimente meteorologice extreme, s-au bazat pe date istorice şi modele climatice pentru a studia evoluţia precipitaţiilor în regiunea menţionată, inclusiv în timpul episoadelor de El Nino, un fenomen climatic cu manifestare ciclică.

Potrivit studiului, precipitaţiile extreme au fost mai puţin intense în anii care au precedat încălzirea cu 1,2 grade Celsius a climei de pe Terra în raport cu nivelurile din epoca preindustrială.

"Precipitaţiile extreme au devenit cu cel puţin 10% mai abundente în Emiratele Arabe Unite şi în Oman", a declarat Mariam Zachariah, cercetătoare la Imperial College din Londra. Acest fapt este "în concordanţă cu principiile fizice de bază, potrivit cărora o atmosferă mai caldă poate să reţină mai multă umiditate", a adăugat ea.

Ploile torenţiale s-au abătut mai întâi asupra Omanului săptămâna trecută, înainte să se extindă în Emiratele Arabe Unite, unde precipitaţii echivalente cu cantităţile înregistrate în aproape doi ani au căzut pe durata unei singure zile, pe 16 aprilie, paralizând activităţile în mare parte din ţară.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2025 va fi „unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată. Record negru anticipat pentru 2024 (Met Office)

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Partenerii noștri