Live

Peste o treime din decesele provocate de valurile de caniculă pot fi atribuite încălzirii globale (Studiu)

Data publicării:
Foto: Profimedia

Mai mult de o treime din decesele provocate la nivel global de valurile de căldură pot fi atribuite în mod direct încălzirii globale, arată datele unui studiu publicat în revista Nature Climate Change. Pe lângă temperaturile mari, contribuie și durata episoadelor caniculare sau nivelurile crescute de umiditate. 

În vederea realizării acestui studiu rar care evaluează consecinţele încălzirii globale în materie de sănătate publică, 70 de cercetători internaţionali au colectat date provenite din 732 de situri, repartizate în 43 de ţări, pe o perioadă cuprinsă între 1991 şi 2018.

Au folosit apoi o metodologie complexă pentru a calcula, pornind de la date sanitare, înregistrări ale temperaturilor şi modele climatice, diferenţa dintre numărul deceselor legate de căldură înregistrate şi numărul deceselor care ar fi fost atinse în lipsa încălzirii globale.

Rezultatele arată că, în medie, 37% dintre decesele legate de căldură pot fi atribuite direct consecinţelor încălzirii globale.

Acest lucru s-ar traduce, potrivit cercetătorilor, printr-un bilanţ anual de 100.000 de decese puse pe seama caniculei şi care pot fi în mod direct atribuite încălzirii globale. Cifrele ar putea fi subestimate, întrucât datele lipsesc în anumite regiuni din lume afectate de valuri de căldură, precum Africa Centrală şi Asia de Sud.

În ţările dezvoltate, Statele Unite, Australia, Franţa, Marea Britanie şi Spania, cifrele referitoare la decese care pot fi atribuite încălzirii climei variază între 35% şi 39%.

Media deceselor depășește 40% în ţări precum Mexic, Africa de Sud, Thailanda, Vietnam şi Chile, iar în ţări precum Brazilia, Peru, Columbia, Filipine, Kuwait şi Guatemala chiar valoarea de 60%.

Studiul a fost publicat în revista Nature Climate Change, potrivit AFP, preluată de Agerpres.  

Factori care contribuie la creșterea numărului de decese 

Rezultatele studiului demonstrează că „încălzirea globală nu este ceva care se referă la un viitor îndepărtat”, a explicat Antonio Gasparrini, autorul principal al studiului şi profesor în cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine.

„Putem măsura efectele negative asupra sănătăţii, în plus faţă de efectele climatice şi ecologice deja cunoscute”.

Un studiu din 2019 publicat în revista Lancet estima la 300.000 numărul deceselor anuale la nivel global legate de valuri de caniculă, cifră care, avertizează cercetătorii, va continua să se multiplice sub efectul schimbărilor climatice, aşa cum s-a întâmplat cu valul care a făcut circa 70.000 de morţi în Europa în 2003.

Mortalitatea aceasta nu este cauzată în exclusivitate de creşterea bruscă a temperaturilor estivale (cu 1,5 grade Celsius din 1991 în localităţile vizate de studiu). Durata episoadelor caniculare, creşterea temperaturilor nocturne în comparaţie cu cele din timpul zilei şi nivelurile de umiditate joacă de asemenea un rol important.

Și tehnicile de adaptare pot juca un rol. Mortalitatea ar putea să scadă odată cu răspândirea instalaţiilor de climatizare. Dar, la rândul său, acestea sunt mari consumatoare de energie, care contribuie astfel la încălzirea climatică.

Studiile asupra atribuirii consecinţelor încălzirii globale, în special asupra fenomeneleor meteo extreme, au luat amploare în ultimii ani, dar sunt suficient de rare în ceea ce priveşte consecinţele asupra sănătăţii umane, a subliniat Dan Mitchell, cercetător în cadrul Universităţii din Bristol (Mare Britanie), într-un comentariu pe marginea studiului publicat de Nature Climate Change.

„Această schimbare de perspectivă este esenţială, astfel încât liderii mondiali să poată înţeleagă riscurile”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Cum a deturnat realegerea lui Trump conferința pentru climă COP29. Președintele azer și-a schimbat total discursul

Partenerii noștri