Pandemii de boli noi și periculoase pot apărea pe fondul distrugerii mediului și naturii de către omenire, spun experți ONU și OMS
Pandemiile precum cea de coronavirus sunt rezultatul distrugerii de către omenire a naturii, spun lideri de la ONU, OMS și WWF, relatează The Guardian. Oamenii au ignorat această realitate sumbră timp de decenii, însă pandemia de coronavirus care lovește lumea de o jumătate de an ar putea fi un apel la trezire.
Comerțul de animale ilegal și nesustenabil, dar și devastarea pădurilor și altor zone sălbatice sunt principalele motive pentru care diferite boli au început să ajungă de la animale sălbatice la oameni, spun șefii marilor organizații internaționale.
Ei vorbesc de o recuperare sănătoasă și ecologică în urma pandemiei de COVID-19, în mod particular prin reformarea practicilor de distrugere a mediului. Un raport al WWF, publicat miercuri, avertizează că riscul apariției unei alte boli care să apară de la animale sălbatice este mai mare ca niciodată.
Avertismente au fost lansate încă din martie, când experți în biodiversitate din toată lumea au spus că sunt posibile și alte astfel de epidemii în viitor în condițiile distrugerii rapide a naturii și mediului.
La începutul lunii iunie, șeful în domeniul mediului al ONU a spus că noul coronavirus este un „semnal de alarmă pentru specia umană” și că actuala perspectivă economică nu recunoaște faptul că bunăstarea oamenilor depinde de sănătatea mediului.
„Am văzut multe boli apărând de-a lungul anilor, printre care Zika, HIV, SARS sau Ebola, iar toate își au originile în populații de animale ținute în condiții de presiune ecologică imensă”, au spus Elizabeth Maruma Mrema, șefa convenției ONU pentru diversitate biologică, Maria Neira, directorul OMS pentru mediu și sănătate și Marco Lambertini, șeful WWF International.
Aceste epidemii sunt o manifestație a unei relații periculos de dezechilibrate cu natura, au mai completat ei. „Ele ilustrează propriul nostru comportament distructiv față de natură și prejudicierea proprie noastre sănătăți, o realitate sumbră pe care am ignorat-o în mod colectiv vreme de decenii”.
Editor: Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News