Oraşul aflat la cea mai mare altitudine din România
Predeal este oraşul aflat la cea mai mare altitudine din România. Turiştii sunt atraşi aici de celebrele pârtii de schi de la Clăbucet şi de zecile de trasee care pot fi parcurse vara. Câteva dintre cele mai celebre cabane din Bucegi sunt tot la Predeal.
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Predealul a ratat fondurile nerambursabile
Ursul care a fugărit un schior pe pârtia din Predeal a fost prins
Schiorul urmărit de urs, viral planetar
Schior fugărit de urs pe pârtie la Predeal
Un pui de urs, pe pârtia Clăbucet
Sute de turiști s-au înghesuit pe pârtia Clăbucet din Predeal
Lista miniștrilor din noul cabinet
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
Predealul este atestat documentar încă din anul 1368 şi, timp de sute de ani, aici s-a aflat vama Transilvania pe unde treceau poştalioanele şi caravanele negustoreşti. În vremurile mai apropiate s-a dezvoltat şi ceea ce iubesc turiştii care ajung aici cel mai mult, schiul. Primele pârtii au fost amenajate în jurul anului 1880.
Marius Cătălin Câmpeanu, reprezentant zona turistică Predeal: Referitor la schi, se pare că încă din anii 1880 am început să avem pe aici activitate de schi dezvoltată de vânătorii de munte care aici aveau o şcoală milirată. La Predeal, ei au fost cei care au fost promotorii mişcării de schi, plus regele Carol, când au şi amenajat zona Clăbucet.
Puţini ştiu că odinioară Predealul era mult mai mare decât îl ştim acum. Şi că toată Valea Prahovei avea aceaşi administraţie.
Marius Cătălin Câmpeanu, reprezentant zona turistică Predeal: Predealul a fost la început o comună. Interiorul ei era până la Comarnic. Uşor, uşor Sinaia s-a retras şi a devenit oraş. După aceia şi celelalte două localităţi, Buşteniul şi Azuga. În 1835 a devenit oraş, în 1992 a fost declarat staţiune de interes naţional.
Apogeul statiunii a fost în 2013, când pe pârtiile de aici s-au disputat probe de snowboard, schi fond şi biatlon la Festivalul Olimpic de Iarnă a Tineretului European. Iarna, pârtiile sunt pline de dimineața până seara târziu.
Turist: Zăpada în regulă, pârtia ok, mai liberă acum că au trecut sărbătorile.
Turist: E mişto, sunt pârtiile mai uşoare decât în Azuga sau în Poiană.
Mihai Marina, şef Salvamont Predeal: Predealul beneficiază de 7 kilometri de pârtii. Sunt uşoare, medi, dificile şi foarte dificile... negre. Pârtiile sunt în fiecare seară amenajate de maşinile de bătut zăpada. Avem zăpadă artificială, în peste 90% din capacitatea pârtiilor este zăpadă artificială, restul este naturală.
Predealul este oraşul din România care se află la cea mai mare altitudine din ţară, între 1.040 şi 1.110 metri. Însă în vecinătatea sa se află vârfuri care depăşesc 2.500 de metri: Vârful Omu 2.505, Munţii Baiului 1847, piatra Mare 1843 sau Postăvarul 1800. Astfel că turiştii se pot bucura de munte de jur împrejurul staţiunii.
Marius Cătălin Câmpeanu, reprezentant zona turistică Predeal: În jurul Predealului se află undeva la 12 cabane, vechi cabane. Începând cu Susaiul, Gârbova, Clâbucetul, Trei Brazi, Poiana Secuilor. Le-am introdus într-un circuit, atât gastronomic cât şi drumeţie, mounain-bike, iar în acest an îl vom integra şi într-o tură de alergare.
Turist: Vin din Turcia, venim la munte. Special am venit din Turcia pentru a veni la munte. Aici e mai frumos.
Staţiunea are aproape 200 de unităţi de cazare omologate împărţite foare bine, pentru orice fel de turist şi pentru orice fel de buzunar. Sunt 81 de hoteluri de la două până la cinci stele, 80 de pensiuni, 36 de vile turistice şi 7 cabane.
Marius Cătălin Câmpeanu, reprezentant zona turistică Predeal: Dacă în 1990 erau undeva la 1.000 - 1.500 de locuri de cazare, astăzi am ajuns la aproape 7.000 de locuri de cazare. Iar ceea ce vă vorbesc acum, ne referim la cele clasificate. Dacă undeva în 2012 - 2013 eram în jurul valorii de 140.000 - 150.000 de vizitaori, am ajuns ca anul acesta să depăşim 220.000 - 230.000 de turişti.
Cei mai mulţi turişti ajung la Predeal în perioada iernii, însă aici tot timpul anului se găseste câte ceva de făcut. Cei pasionati de munte pot face drumeţii, în zonă sunt amenajate trasee de mountain-bike, dar sunt amenajate și parcuri de aventură.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News