Live

O fotografie virală provoacă îngrijorări. Ce se întâmplă, de fapt, în „Jurassic Park”din Indonezia

Data publicării:
Dragonul de Komodo pe șantierul „Jurassic Park” FOTO: Save Komodo Now

O fotografie cu un dragon de Komodo aflat în fața unui camion a provocat îngrijorări cu privire la amenajarea unei atracții de tip „Jurassic Park” pe o insulă indoneziană.

Șantierul de milioane de dolari face parte din planurile guvernului de a revitaliza turismul în Parcul Național Komodo. Imaginea devenită virală a ridicat întrebări cu privire la impactul pe care îl au toate aceste lucrări asupra conservării faimoșilor dragoni, cele mai mari șopârle din lume, potrivit BBC News.

Oficialii au spus că pe șantier nu au fost răniți dragoni, iar siguranța lor este primordială.

Dragonii Komodo trăiesc în sălbăticie doar pe câteva insule indoneziene, unde se află de câteva de milioane de ani. Ei atrag vizitatori din întreaga lume și în ultimii ani autoritățile s-au confruntat cu probleme în modul de gestionare a conservării și a turismului în parcul național.

Anul trecut s-a renunțat la o decizie controversată de a închide Insula Komodo - unde trăiesc cele mai multe exemplare - și de a-i strămuta pe cei aproximativ 2.000 de locuitori. În schimb, autoritățile au anunțat că vor introduce un sistem de taxare cu 1.000 de dolari pentru a vizita insula, din dorința de a evita turismul de masă și astfel dragonii și habitatul lor să fie în siguranță.

Dar, în același timp, autoritățile au anunțat planuri pentru o dezvoltare turistică în masă pe insula vecină Rinca, care găzduiește a doua cea mai mare populație de dragoni Komodo.

Proiectul a fost supranumit „Jurassic Park” în Indonezia, după ce arhitecții au postat recent pe Instagram un videoclip în care îți prezintă proiectul, care are muzica francizei cu dinozauri. Videoclipul a atras multă atenție, fiind distribuit intens de activiștii pentru protecția animalelor pe rețelele de socializare.

Proiectul, care ar urma să fie finalizat în iunie 2021, va include un centru de informare turistică și un debarcader.

De ce fotografia a declanșat îngrijorare

În weekend, fotografia unui dragon Komodo de pe insula Rinca, aflat în fața unui camion folosit la construcții, a fost distribuită masiv pe Twitter și Instagram. Imaginea a fost postată inițial de „Save Komodo Now”, un grup de activiști, și a fost însoțită de mesajul: „Este pentru prima dată când un Komodo aude vuietul motoarelor și simte mirosul de fum. Care va fi, pe viitor, impactul acestor proiecte? Îi mai pasă cuiva de conservare?"

Greg Afioma, membru al grupului, a declarat pentru BBC că este îngrijorat de faptul că dezvoltarea planificată va avea un impact negativ asupra reptilelor, dar și asupra rezidenților. „Acest tip de dezvoltare puternică perturbă comportamentul animalelor și le va schimba habitatul”, a declarat el.

Oficialii guvernamentali au declarat pentru BBC că au analizat imaginea și că pot confirma că niciun dragon de Komodo nu a fost afectat în timpul amenajărilor. „Niciun dragon de Komodo nu va deveni victimă”, a spus Wiratno, directorul în cadrul Ministerului Indonezian al Mediului. El a mai adăugat că o echipă din minister va merge pe insulă pentru a se asigura că se respectă protocoalele de siguranță pentru protejarea dragonilor.

Indonezia are în prezent o populație de aproximativ 3.000 de dragoni de Komodo, potrivit datelor guvernului. Aceste șopârle pot ajunge până la 3 metri lungime, au dinți ascuțiți și o mușcătură otrăvitoare. Cei mai mulți dintre ei, în jur de 1.700, trăiesc pe Insula Komodo, iar alți 1.000 trăiesc pe Rinca. Parcul național în ansamblu său a fost inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Indonezia, sub alertă de gradul IV: cel puțin 10 morți și sate îngropate în cenușă după erupția vulcanului Laki-laki

Povestea pilotului din Noua Zeelandă care a fost ținut captiv în junglă aproape 600 de zile, după ce a fost răpit din avion

Papa Francisc, aflat în Indonezia, avertizează împotriva extremismului religios: Denaturează credința prin „înșelăciune și violență”

Seria „Jurassic Park” o să aibă un nou film: „Jurassic World Rebirth”

Partenerii noștri