Natura Umană (5). Urși, râși, cerbi și multe alte animale sălbatice din munții Bucovinei, filmate de tineri entuziaști
„Natura umană”, campania Digi24 pentru mediu, ne arată astăzi cum pasiunea pentru natură poate să schimbe în bine viaţa generaţiilor viitoare. Doi tineri din Bucovina bat pădurile zi şi noapte, vară şi iarnă, ca să filmeze documentare în care arată adolescenţilor ce faună spectaculoasă adăpostesc pădurile noastre.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Singura grădină zoologică din țară unde vizitatorii pot admira Panda roșu, o specie pe cale de dispariție
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Ministrul Mediului: Săptămânal sunt amendate persoane pe Transfăgărășan pentru că hrănesc urșii
Spectacolul naturii în 25 de imagini frumoase
Din cauza secetei, fermierii din Constanța renunță la animale
Un urs a fost surprins într-o pădure la 30 de km de Craiova
Vulpea în mall, la cafenea
Pisică bătăușă, protagonista unui episod amuzant la TV
Urșii, râșii, cerbii și multe alte animale sălbatice din munții Bucovinei sunt filmate de tinerii entuziaști care au un singur scop: să ajute cât mai multi elevi să înţeleagă mai uşor de ce trebuie să ferim pădurile de drujbe.
Entuziasmul copiilor le dă puteri voluntarilor pentru misiuni dificile, cum este cea pe care am filmat-o noi în toiul iernii grele din februarie. Atunci, după o expediție lungă, voluntarii de la Wild Bucovina au reușit să filmeze o pasăre rară, cea mai mică bufniță din România: ciuvica. Aceasta trăiește doar în zonele cu pădure bătrână. La fel și cocoșul de munte, o altă apariție rară în pădurile din România. Toate aceste specii ar putea să dispară dacă vor continua tăierile necontrolate din păduri, spun tinerii ecologiști bucovineni.
În maşină merg prin pădure şi explică unde se duc. Maşina se împotmoleşte în zăpadă la un moment dat...
Dar mașina nu mai poate fi urnită. Viscolul nu este însă obstacol de netrecut și pentru cei doi pasionați de natură. Marius și Stelian o iau la pas prin pădure. În puterea nopții, a gerului și zăpezii, sunt încălziți de pasiunea lor: protejarea vieţuitoarelor ameninţate de lăcomia oamenilor.
Merg și descoperă urme. Urme de vulpe.
Pe urmele vulpii, cei doi prieteni ai naturii ajung în zona unde au ascuns camere speciale care filmează sălbăticiunile pădurii. Nerăbdători să vadă ce vedete au mai surprins, deschid aparatul-spion.
- Asta ne-a ajutat să vedem ce nu putem vedea noi noaptea!
- Este foarte utilă, pentru că noaptea, vă dați seama...
- Avem 39 de cadre, în direct vedem dacă a trecut ceva sau nu...
- Aici se văd ochii... uite, aici a trecut o vulpe, la distanță, nu a trecut aproape...
Locul și direcția pe care trebuie montate trebuie gândite foarte bine, astfel încât, în funcție de urmele pe care le-am văzut, să prindă imagini cât mai bune!
Marius şi Stelian lasă la locul lor camerele-spion și pleacă să filmeze alte vedete greu de văzut. Vor să ne arate cea mai mică bufniță de la noi, o pasăre cât un smartphone și foarte rară. În toată Europa sunt cel mult 100 de mii de perechi. Cu o portavoce din care se aude ciripitul zburătoarei, ciuvica - pentru că așa se numește ea, este momită să iasă din ascunziș.
Norocul îi ajută pe cei buni. Ciuvica li se arată pasionaților de natură, de parcă ştie că are de partea ei nişte aliaţi. Apoi, Stelian şi Marius pornesc mai departe şi au parte de o surpriză.
Într-adevăr, intră în scenă şi un cocoş de munte, o pasăre foarte sperioasă, care se arată rar omului. Şi pe care s-ar putea să nu o mai zărim deloc dacă vom tăia în continuare pădurile. Ca să fie clar pentru toată lumea cât de mare este pericolul, Stelian și Marius au înființat asociația "Wild Bucovina", susținuți din străinătate de fratele lui Stelian. Împreună fac ce pot pentru ocrotirea faunei. În plus, documentarele lor ne arată ce putem să pierdem dacă nu respectăm natura.
Ideea de a face clipuri documentare... cum prindem și noi o zi liberă cum mergem pe teren sau la un proiect educațional.
Teama prietenilor naturii de la Wild Bucovina este justificată. În fiecare zi aproape, văd cu ochii lor cum dispar bucăți din pădurile care înseamnă casă pentru animale și păsări.
Mai grav, cad sub lama drujbei locurile unde se pregătesc de reproducere specii rare. De exemplu, cocoșii de munte, care în perioada când i-au filmat Stelian și Marius, începeau roata, cum se numește ritualul de curtare a femelelor.
De altfel, toți localnicii din Bucovina plâng de mila codrilor doborâți de drujbe. Văd singuri efectele: sălbăticiunile rămân fără sălaș, iar vremea nu mai este cum o știau. Iernile... sunt primăvăratice, de pildă.
- Aici la noi n-o fost, în judeţul Suceava, n-o fost ursul!
- Ai trăit în bună înţelegere cu ursul, în vecinătate, în apropiere... na, te-o mai supărat, o mai venit, ţi-o mai luat o oaie...
- Tre' să mănânce şi el ceva...
Toată truda lui Marius şi a lui Stelian se transformă în documentare din care adolescenţii află comorile adăpostite de codrii Bucovinei. Pădurile trebuie protejate, ca să nu dispară cu tot cu păsările şi animalele rare din ele, este mesajul.
Viitorul generației pe care o vedeți depinde de fiecare dintre noi. Pasiunea pentru natură poate face diferența, cu condiția să abandonăm indiferența. Exemplul vine de inimoșii care au înființat asociația Wild Bucovina și luptă pentru protejarea pădurilor și a faunei.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News