Live

Ministrul Mediului, despre cazul ursuleților aruncați în zăpadă: Oamenii spun că i-au lăsat acolo. Garda de mediu s-a dus să îi caute

Data actualizării: Data publicării:
Patru pui de urs au fos scoși din bârlog și aruncați în zăpadă. Sursa: Captură video

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru Digi24.ro că, din primele informații, puii de urs ar fi fost lăsați acolo de bărbații care i-au scos din bârlog și i-au aruncat în zăpadă. Ministrul precizează că reprezentații gărzii de mediu s-au deplasat în zona respectivă, o zonă greu accesibilă, pentru a găsi ursuleții.

„Am aflat din raportul pe care l-am primit și ce am vorbit cu conducerea IPJ Neamț că azi dimineață a fost sesizată atât IPJ Neamț cât și IPJ Harghita. Locul este în județul Harghita și a fost tranferată ancheta acolo. Nu se știe în care zi s-a întâmplat incidentul. Din primele declarații oamenii spun că au lăsat ursuleții acolo, la fața locului. Garda de mediu se deplasează la fața locului și în cursul zilei vom avea răspunsurile. Este o zonă greu accesibilă, nu există semnal la telefon.  Așteptăm să aflăm informații de la ei”, a declarat ministrul Mediului.

Bărbații care au scos puii de urs din bârlog și i-au aruncat în zăpadă au fost identificați de polițiști și au fost audiați.

„Sunt bărbați cu vârstă între 35 și 51 de ani. S-a întocmit dosar penal în care efectuăm cercetări ca să stabilim ce și cum s-a întâmplat. Ei riscă inclusiv pedeapsa închisorii, dacă dosarul ajunge în instanță.”, a explicat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, la Digi24.

Trafic cu pui de urs pentru piața neagră din Rusia

De asemenea, apar informații despre traficul cu pui de urs pentru piața neagră din Rusia. Anchetatorii iau în calcul inclusiv varianta traficului ilegal. 

ONG-ul Casa lui Patrocle, cel care a sesizat autoritățile în cazul imaginilor cu puii de urs scoși din bârlog susține că a primit sesizări cu privire la traficul ilegal de pui de urs.

„Am primit zeci de mesaje în care multe persoane mi-au spus că există un trafic real de pui de urs către piața din Rusia”, susțin reprezentanții ONG-ului.

Ministrul Mediului susține că va cere informații despre o astfel de situație.

„Nu am primit niciodată asemenea informații, nici de la organele de anchetă, nici de la structurile din subordinea ministerului. O să cer organelor de anchetă penală dacă au fost sesizate pentru aceste lucruri în trecut. Verificăm, pentru că ar fi extrem de grav daca ar exista o rețea de crimă organizată. Aici competențele se duc către DIICOT”, a mai declarat Tanczos Barna.

Dosar penal pentru patru muncitori forestieri

IPJ Harghita anunță întocmirea unui dosar penal pentru rănirea sau schingiuirea animalelor precum și pentru perturbarea intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație, precum şi deteriorarea și/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

„Având în vedere apariţia în mediul on-line şi în mass-media a unor imagini video în care se observă cum 4 pui de urs sunt scoşi din bârlog de mai multe persoane, Compartimentul de Presă din cadrul I.P.J. Harghita este abilitat să facă următoarele precizări.

Pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentului, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita s-a format o echipă operativă complexă, care a iniţiat activităţi specifice operative, în vederea clarificării tuturor aspectelor acestui caz.

Astfel, în urma primelor verificări efectuate şi a colaborării operative cu poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, s-a stabilit că aceste imagini ar fi fost realizate în judeţul Harghita, pe o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni.

De asemenea, au fost identificate şi persoanele posibil implicate, fiind vorba despre 4 bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 51 de ani, toţi din judeţul Neamţ, muncitori forestieri la o societate comercială de profil din judeţul Neamţ.

În cauză s-a întocmit dosar penal, pe de o parte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii 205/2004, iar pe de altă parte sub aspectul comiterii infracţiunilor de perturbarea intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație, precum şi deteriorarea și/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă, prevăzute de O.U.G. 57/2007”, se arată într-un comunicat de presă.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul Mediului, după un weekend marcat de alerte meteo: „Am trecut cu bine peste acest ciclon. Prognoza meteo părea mai gravă”

Ce a constatat ministrul Mediului după ce a survolat sudul României: „Aproape în fiecare comună am văzut un depozit ilegal de deșeuri”

Avertismentul ministrului Mediului după inundațiile devastatoare din țară: Cu astfel de fenomene ne vom întâlni mai des

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, merge în localitățile din Galați afectate de inundații: „Este un bilanț tragic”

Partenerii noștri