Microplasticul perturbă sistemul digestiv al păsărilor marine. Oamenii pot fi și ei afectați (studiu)
Studiind tractul digestiv a două specii de păsări marine din Oceanul Atlantic - Fulmarus glacialis şi Calonectris borealis -, oamenii de știință au descoperit că particulele minuscule de plastic pe care le ingerează din mediu le distrug microflora intestinală, favorizând înmulțirea agenţilor potenţial patogeni. Cercetătorii avertizează că microplasticul ar putea avea efecte nocive și asupra sistemului digestiv al omului.
Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp că păsările marine ingerează microparticule de plastic, pe care le confundă cu hrana. Aceste deşeuri nu doar obstrucţionează sau tranzitează stomacul, ci perturbă echilibrul întregului sistem digestiv, conform unui studiu publicat recent, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Practic, cu cât pasărea înghite mai multe microparticule de plastic, cu atât numărul bacteriilor gastrice, majoritatea benefice, se diminuează, în timp ce agenţii potenţial patogeni proliferează.
Studiul publicat în jurnalul ştiinţific Nature Ecology & Evolution prezintă, de asemenea, o proliferare a microbilor rezistenţi la antibiotice şi dezvăluie că anumite tipuri de microplastice ar putea elibera şi substanţe chimice care perturbă microflora intestinală a păsărilor.
Pământul, acoperit de microplastic
Microplasticele, derivate din descompunerea produselor din plastic în mediul înconjurător, se găsesc pe tot globul, de la cele mai adânci gropi oceanice până în vârful Muntelui Everest şi în majoritatea lanţurilor trofice animale. La om, acestea au fost detectate în sânge, laptele matern şi placentă.
Studiul confirmă rezultate anterioare conform cărora ingestia prelungită de microplastice provoacă aşa-numita disbioză intestinală, un dezechilibru între bacteriile sănătoase şi bacteriile nocive din tractul digestiv.
Implicaţiile pot fi semnificative deoarece, ca şi păsările, numeroase specii, inclusiv oamenii, prezintă în sistemul digestiv o microfloră intestinală importantă.
„Este o întreagă simbioză care are loc, atât la păsări, cât şi la oameni”, a declarat pentru AFP Gloria Fackelmann, de la Universitatea din Ulm, Germania, autoare principală a studiului.
Posibile efecte și asupra omului
Diversitatea acestei flore intestinale este adesea o garanţie a unei bune digestii şi contribuie la întărirea sistemului imunitar. Însă unii dintre aceşti microbi şi bacterii pot avea, de asemenea, un efect dăunător asupra sănătăţii şi pot provoca boli, chiar dacă pentru moment efectul precis al fiecăruia dintre ei asupra organismului este încă insuficient definit.
Însă, în ansamblu, tot mai multe studii evidenţiază efectele nocive ale microparticulelor de plastic - cu diametrul sub cinci milimetri - asupra sănătăţii vieţuitoarelor.
La oameni, prezenţa lor poate provoca reacţii alergice şi leziuni celulare, iar substanţele chimice pe care le conţin au fost, de asemenea, asociate cu riscuri crescute de cancer, probleme de reproducere şi mutaţii la nivelul ADN-ului.
Autorii studiului şi-au exprimat speranţa că descoperirile lor în urma analizelor efectuate pe păsări marine vor conduce la studii conexe asupra oamenilor.
„Dacă această substanţă artificială (plasticul) poate modifica microflora intestinală, cred că ar trebui să le dea oamenilor de gândit”, a declarat Fackelmann.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News