Live

Marele rechin alb ar putea ataca omul din greșeală. "Nu sunt ucigași fără minte, dar noi semănăm cu hrana lor"

Data actualizării: Data publicării:
Rechin din specia Marele Alb. Foto: Profimedia Images

În rarele ocazii în care rechinii albi atacă oamenii, mușcătură ar putea fi rezultatul unei confuzii, arată un nou studiu citat de publicația The Guardian.

Studiul realizat de oamenii de știință australieni, publicat în jurnalul Royal Society Interface, sugerează că prădătorul ar putea să nu fie capabil să distingă înnotătorii și surferii aflați la suprafața apei de prada sa naturală.

"Nu sunt niște ucigași fără minte, dar noi semănăm cu hrana lor", a spus doctorul Laura Ryan de la Universitatea Macquarie, autorul principal al studiului.

Echipa sa a comparat imagini video cu oameni care înoată sau dau din mâini pe plăci de surf și imagini cu foci, ele fiind analizate din perspectiva unui rechin alb care privește de sub apă.

Luând în calcul ce este probabil să vadă un rechin care se uită în sus la un om sau o focă pe un fundal luminos, cercetătorii au concluzionat că nici forma siluetei nici mișcările nu pot oferi rechinului indicii prin care să diferențieze clar o situație de alta.

Cercetarea vine să susțină teoria potrivit căreia rechinii albi nu vânează intenționat oamenii drept pradă.

Rechinul alb are mai mare succes când vânează la suprafața apei. Totodată, se crede că rechinii nu disting culorile sau au în cel mai bun caz o capacitate limitată de a percepe culorile. "Acuitatea lor vizuală, sau abilitatea de a distinge detalii, este mult mai redusă decât a noastră", a spus Laura Ryan.

În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat acuitatea vizuală a rechinilor albi analizând structura retinei lor. S-au concentrat în special pe rechinii tineri, responsabili pentru o mare parte din atacurile asupra oamenilor.

Exemplarele tinere ar putea avea o vedere mai slabă decât cea a adulților, precum și sanse mai mari să se afle în locuri populate de oameni, spune Ryan. "Pe măsură ce rechinul crește, ochiul devine mai mare - iar pe măsură ce ochiul devine mai mare, rechinii pot distinge mai multe detalii".

"Rechinii încep să adauge foca în dieta lor când măsoară între 2,5 și 3,5 metri lungime", a spus Ryan. "În ceea ce privește întregul registru al simțurilor, ei nu sunt atât de bine ajustați precum un exemplar adult care are mai multă experiență".

Totodată, nu a părut să fie vreo diferență vizuală între înotători și surferi, a spus Laura Ryan, descoperirea fiind suprinzătoare, întrucât cercetările anterioare au sugerat că suferii sunt cei mai expuși atacurilor de rechin, în special din partea exemplarelor tinere de rechin alb.

O înțelegere mai bună a motivului pentru care rechinii atacă oamenii ar putea ajuta la stabilirea unor strategii de prevenire, a spus doctorul Ryan. "Încercăm să modificăm silueta de la suprafața apei și ne uităm la rolul acesteia în atacurile rechinilor, care ar putea include lumini sau altă formă de descurajare prin iluminare".

Doctorul Laura Ryan a spus că este nevoie de cercetări suplimentare în cazul altor specii de rechini, precum rechinul-taur sau rechinul-tigru. "Nu suntem siguri dacă confuzia și se aplică și lor. Focile nu sunt o pradă obișnuită pentru acești rechini, dar ei consumă broaște țestoase sau alte specii care plutesc la suprafață".

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat care a dispărut după ce a plecat cu mașina de acasă a fost găsit în stomacul unui rechin

O adolescentă a fost ucisă de un rechin într-un râu din Australia. „A sărit în apă să înoate cu delfinii”

O pasageră a unui vas de croazieră a fost ucisă de un rechin în timp ce făcea snorkeling în Bahamas

Fenomenul care-i face pe rechini să vină mai aproape de țărm: „Sunt încântați să vadă atâta mâncare și din când în când fac o greșeală”

Partenerii noștri