„Greva nașterilor”. Motivul neobișnuit pentru care tinerii refuză să aibă copii
O mișcare neobișnuită ia amploare, în fața schimbărilor climatice: tot mai multe persoane iau decizia drastică de a nu mai avea copii, relatează CNN.
Blythe Pepino, o tânără de 33 de ani din Marea Britanie, se teme atât de mult de efectele schimbărilor climatice, încât a decis că nu va avea copii biologici.
„Îmi doresc cu adevărat un copil. Îmi iubesc partenerul și îmi doresc o familie cu el, dar nu cred că acum e un momet potrivit pentru a face a asta”, spune tânăra muziciană.
Pepino, care e convinsă că ne așteaptă un „Armaghedon ecologic”, este fondatoarea BirthStrike (Greva nașterilor), un grup care, de la sfârșitul lui 2018, a adunat peste 330 de oameni care spun că au decis să nu aibă copii din cauza schimbărilor climatice.
Membrii BirthStrike au decis că nu pot naște copii într-o lume care se va confrunta cu incendii mai mari de vegetație, mai multă secetă și foamete pentru milioane de oameni.
Aceasta, în condițiile în care Comisia Internațională a ONU pentru schimbări climatice a avertizat că planeta mai are doar 11 ani pentru a preveni o schimbare catastrofală a mediului.
„Riști viața altcuiva. Dacă lucrurile nu merg bine, acea ființă nu va avea o viață foarte bună”, spune Cody Harrison, în vârstă de 29 de ani, care s-a alăturat de curând BirthStrike.
Iar acest grup nu este singurul care pune sub semnul întrebării decizia de a avea copii într-o lume afectată de schimbările climatice.
Conceivable Future, un grup din America, a fost fondat în 2015 pentru a trage un semnal de alarmă în acest sens, dar nu merge atât de departe, până la renunțarea de a avea copii.
„Cât rău îi va face copilului meu o lume mai caldă și mai dificilă? Nimeni nu are răspunsul”, spune Josephine Ferorelli, cofondatoare a grupului.
Un semnal de alarmă a venit și din partea Alexandriei Ocasio-Cortez, membră a Congresului SUA.
Ea a scris pe Instagram, unde e urmărită de 3 milioane de fani: „Există un consens al oamenilor de știință că viața copiilor noștri va fi foarte dificilă. Mai e ok să ai copii?”
În afară de acest aspect al calității vieții copiilor, unii membri ai grupului BirthStrike spun că nu vor copii și penttru că aceștia – și descendenții lor – vor produce mai multe emisii de dioxid de carbon.
Un ONG britanic care spune că e sprijinit și de David Attenborough, Population Matters, susține că, pe măsură ce populația planetei crește, cresc și emisiile de carbon și scad pădurile tropicale.
ONU estimează populația planetei va ajunge la 8,5 miliarde până în 2030 și până la 11 miliarde până în 2100. O persoană produce în medie 5 tone de dioxid de carbon pe an.
Totuși, un studiu care datează din 2014 arată că scăderea populației umane nu e „o soluție rapidă” pentru problemele de mediu și că, mai degrabă, eficientă ar fi reducerea amprentei de carbon a fiecăruia și a consumului.
„Dacă peste tot consumul ar fi ca în SUA, am mai avea nevoie de 4-6 planete. Nu e vorba de numărul oamenilor, ci de stilul lor de consum”, spune Meghan Kallman, cofondator al Conceivable Future.
„Din punct de vedere al dioxidului de carbon, un copil în plus sau în minus nu are importanță. Problema e de ce avem atâtea emisii, în Occident, pentru nașterea unui copil”, spune ea.
BirthStrike și Conceivable Future precizează că nu cer ca oamenii să nu mai aibă copii și că nu îi judecă pe cei care decid să procreeze.
„Încerc să nu judec pe nimeni pentru alegerile pe care le face. Când voi fi pregătită, vreau să adopt un copil, spune Cody Harrison, membră a BirthStrike.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News