Live

Video Fenomen spectaculos, surprins deasupra Texasului. Ce este „meduza roșie” cu tentacule electrice

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook/Stephen Hummel

Uneori, în timpul furtunii, puteți vedea fulgere, sub forma unor tentacule care coboară din cer. „Fulgerele Sprite” sunt un tip de fulgere care au o înărcătură de sute sau chiar de mii de ori mai mare decât cea a fulgerelor obişnuite. Fenomenul este greu de fotografiat, însă un pasionat de astronomie din Texas a reușit să surprindă „meduza roșie”, scrie Business Insider.

Spre deosebire de fulgerul obișnuit, care generează un circuit electric continuu, pe măsură ce electronii de energie înaltă se deplasează de la nor spre pământ, aceste fulgere Sprite, care se formează la altitudini de 50-60 km, urcă, în loc să coboare. Practic sunt rafale de energie electrică ultrarapide.

 Cele mai multe dintre acestea durează doar câteva milisecunde și din cauza faptului că se formează la o distanță atât de mare și durează doar atât de puțin, sunt foarte greu de fotografiat.

Stephen Hummel, astronom la Observatorul McDonald din Texas, a surprins o imagine spectaculoasă cu „fulgere Sprite”. 

„Fulgerele sprite apar de obicei ca fiind structuri foarte sumbre, slabe și cenușii. Trebuie să le cauți pentru a le observa și, de cele mai multe ori, nu sunt sigur că am văzut unul până când nu verific imaginea camerei pentru a confirma”, a declarat Hummel pentru Business. Insider.

Hummel a spus că a înregistrat mai bine de 4 ore și jumătate pentru a surprinde un astfel de fulger.

Fenomenul poate fi observat și din spațiu

Unele fulgere, precum cele fotografiate de Hummel, au formă de meduză. Altele sunt doar coloane verticale de lumină roșie. „Cu cât furtuna este mai puternică, cu atât este mai probabil să se producă un sprit”, a spus Hummel.

„Fulgerele sprite” pot fi observate din spațiu. Astronauții le privesc uneori din Stația Spațială Internațională.

Foto: nasa.gov

„Fulgerele sprite” nu au fost documentate până în anul 1989, când un om de știință din Minnesota a surprins accidental unul pe o casetă video. De la acea descoperire, oamenii de știință a reperat fenomenul pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

Redactor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Furtuna Bora a făcut prăpăd pe insula grecească Rodos. Imagini ca la inundațiile din Spania

Partenerii noștri