El Nino a afectat grav eforturile de conservare a broaștelor țestoase de mare. Cercetătorii încearcă salvarea masculilor
Temperaturile tot mai ridicate din Malaezia, aduse de fenomenul meteorologic El Nino, afectează broaștele țestoase de mare și eforturile de conservare a speciei.
Mai mulți voluntari au recuperat ouă de broască țestoasă de mare depuse în nisip și le-au mutat într-un loc mai răcoros, încercând să protejeze specia care îngrijoarează tot mai mult oamenii de știință.
Temperatura ouălor de broască ţestoasă este cea care determină sexul puilor. Observatorii de la sanctuarul de broaşte ţestoase Chagar Hutang de pe Insula Redang consideră că deja văd mai puţini masculi eclozând din cauza schimbărilor climatice, situaţia fiind înrăutăţită în acest an de perioadele prelungite de căldură şi secetă cauzate de fenomenul meteorologic El Nino, informează Reuters, potrivit Agerpres.
„Experţii în protejarea broaştelor ţestoase marine au fost îngrijoraţi de faptul că încălzirea globală necontrolată din viitor, în următorii 15, 20, 30 de ani, va fi dăunătoare, deoarece va duce la feminizarea populaţiilor de ţestoase marine care eclozează”, a declarat Nicholas Tolen, cercetător la Universitatea Malaezia din Terengganu.
S-a dovedit că mutarea cuiburilor în locuri mai umbrite sau udarea lor cu apă ajută la scăderea temperaturilor de incubaţie, deşi succesul programului desfăşurat de acest sanctuar este încă în curs de evaluare.
Astfel de metode sunt, de asemenea, preferabile incubatoarelor artificiale, care ar putea perturba înţelegerea de către puii de ţestoase marine a câmpului magnetic al Pământului, afectându-le orientarea şi capacitatea de a săpa cuiburi în care să îşi depună ouăle, au declarat cercetătorii.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News