Dilema indienilor Cherokee: Sunt sau nu buni copacii modificați genetic?
Ce să alegi între potențialele pericole ale biotehnologiei și repopularea cu o specie pe cale de dispariție? Este întrebarea care i-a tot frământat pe indienii Cherokee din Carolina de Nord. Ei au votat într-un final pentru plantarea de castani modificați genetic, după ce miliarde de copaci de pe teritoriul tribului au dispărut din cauza manei. Decizia a fost criticată, însă, de activiștii de mediu, care avertizează că implicarea biotehnologiei în cursul naturii va avea efecte teribile.
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Rafael Nadal s-a retras
Experiment Digi24 în satele României: Dacă ar candida Brad Pitt?
Ilie Bolojan i-a sunat pe Elena Lasconi și Mircea Geoană
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Ambasadorul Ucrainei la București, la 1.000 de zile de la război: Nu putem lăsa Rusia să ajungă la granița României, la gurile Dunării
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Luăm mereu din ceea ce ne oferă pământul și nu dăm nimic în schimb. Iar astăzi, acest proiect îmi dă putere sau speranță că se va întâmpla invers”, spune Jimbo Sneed - indian Cherokee.
Proiectul de care vorbește acest indian Cherokee sunt castanii modificaţi genetic.
Jimbo îl are drept aliat pe un vechi prieten, fost pădurar.
„Tatăl meu a iubit această specie la fel ca Jimbo și a înțeles ce importanță are pentru modul de viață al acestor oameni din munți. Iar când am pierdut această specie, a dispărut și modul de viață”, explică Rex Mann, fost pădurar.
Patru miliarde de castani au pierit în secolul al XX-lea din cauza manei.
Cei doi bărbați cred că specia modificată genetic poate fi o soluție și pentru alte specii.
„Alegerea dură cu care ne confruntăm este fie să îmbrățișăm această știință de ultimă generație și să o folosim cu înțelepciune, fie să ne luăm rămas-bun de la pădurile noastre native”, subliniază Rex Mann.
Numai că această soluție nu este pe placul activiștilor de mediu. Ei cred că acești copaci modificați genetic ar putea afecta ecosistemul. Se tem că giganții biotehnologici ar putea acapara până la urmă resursele naturale.
„Nu trebuie să ne jucăm cu elementele de bază ale vieții, nu știm ce facem”, spune BJ McManama, activistă de mediu.
„Această soluție nu abordează cauzele profunde ale problemei, nu-i așa? Castanul a dispărut nu doar din cauza manei, ci și din cauza tăierilor abuzive. Ce facem pentru a rezolva problema principală? Nimic!” - subliniază o altă activistă, Dana Perls.
În cele din urmă, comunitatea indienilor Cherokee a votat în unanimitate pentru acest proiect. Conform înțelegerii, castanii modificați genetic vor fi platanți pe terenul tribului.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News