Live

Detonarea barajului din Ucraina poate duce la un dezastru ecologic în Marea Neagră. Monitorizarea zonei, dificilă din cauza minelor

Data publicării:
Detonarea barajului din Ucraina poate duce la un dezastru ecologic în Marea Neagră.

Sunt semnale de alarmă că detonarea barajului din Ucraina ar putea duce la un dezastru ecologic, cu efecte inclusiv în Marea Neagră. Situația îngrijorătoare a fost discutată și la nivel de miniștri ai Mediului, iar partea ucraineană spune că prezența minelor marine face dificilă monitorizarea zonei.

Cel puţin 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în fluviul Nipru și există riscul de scurgeri suplimentare de peste 300 de tone, au anunțat oficialii ucraineni.

Adrian Bîlbă, doctor în științe și membru al organizației EcoDobrogea: Aceste cantități mari de ulei ar putea fi filtrate de ecosistemul deltaic al Niprului și, prin inundare, s-ar putea ajunge în zona de nisipuri, iar de acolo să polueze mai departe.

Citiți și:
VIDEO. Cum a ajuns Rusia să provoace Ucrainei un dezastru echivalent cu detonarea unei arme nucleare, fără a folosi bomba atomică

Valeria Abaza, director general INCDM „Grigore Antipa” Constanța: La noi, daca ar ajunge, substanțele poluante, care se spune ca ar fi fost deversate în apa Niprului, ar putea ajunge o parte din ele, dar nu ar ajunge foarte mult în zona noastră, cu toata circulația maritimă de la nord la sud.

Situația apărută după detonarea barajului a fost discutată și de ministrul român al Mediului cu omologul său ucrainean. Tanczos Barna a scris pe pagina sa de Facebook că partea ucraineană are dificultăți în a monitoriza zona, din cauza minelor marine, dar că Marea Neagră este departe de această poluare. Ministrul Barna mai spune că, potrivit specialiștilor, este puțin probabil ca substanțele poluante să ajungă în Marea Neagră în scurt timp, sau în cantități semnificative.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump promite „o armată puternică” și sfârșitul războaielor: „Trebuie să regăsim o ţară mare”

Momentul în care dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Krai Krasnodar din Rusia

Putin micșorează compensațiile pentru cei răniți în luptă. Institutul pentru Studiul Războiului: „Sistemul devine nesustenabil”

Situația pe frontul din Kursk. Ce spune Kievul despre participarea soldaților nord-coreeni la război

Partenerii noștri