Live

Video&Foto Cum poate fi salvat unul dintre ultimele râuri sălbatice din Europa

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Râul Vjosa și afluenții săi sunt o raritate în Europa, prin sălbăticia lor Foto: Profimedia Images

Din păcate, în Europa au mai rămas doar câteva râuri sălbatice. Vjosa, în Albania, este unul dintre ultimele care curge încă neîmblânzit și liber. Este un ecosistem unic, în mare parte neafectat de intervenția omului. Iar acum s-a decis că trebuie să rămână așa. Guvernul de la Tirana vrea să transforme Vjosa și toți afluenții săi în primul parc național al râurilor sălbatice din Europa. Planul sună extraordinar pentru iubitorii de natură și pentru ecologiști, deși aceștia nu prea au încredere în acțiunile guvernului. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

Râul Vjosa și afluenții săi sunt o raritate în Europa, prin sălbăticia lor. Biologul Olsi Nika luptă de 12 ani pentru a păstra această stare de conservare și pentru a proteja râul de centralele hidroelectrice. Construcția începuse deja în acest loc.

„Din 3.000 de baraje care sunt proiectate în Balcani, 90 la sută sunt hidrocentrale de mici dimensiuni. De fapt, acestea nu contribuie cu aproape nimic la rețeaua energetică, dar au o amprentă ecologică uriașă”, explică biologul Olsi Nika.

Rețeaua electrică a Albaniei este alimentată aproape în întregime de centrale hidroelectrice, dar acestea nu pot satisface cererea. Pentru ca zona cu râul Vjosa să rămână neexploatată, ecologiștii cer de ani buni crearea unui parc național.

„Este, de fapt, ultima noastră șansă de a proteja râul care curge liber - nu doar pentru Albania, ci la nivel european”, spune Olis Nika.

În cele din urmă, la începutul lunii iunie, guvernul albanez a promis că va crea un parc național.

„Nu se vor construi noi centrale electrice pe Vjosa. Dar nu putem vorbi de un parc național în care vor exista doar plante și animale. Va exista și dezvoltare economică pentru oameni”, a anunțat Mirela Kumbaro, ministrul mediului.

Localnicii pun la îndoială proiectul. Ahmed Berzani le oferă turiștilor excursii cu rafting inclus. De ani de zile, el militează pentru protejarea legală a râului Vjosa, pentru un turism echilibrat în regiune și pentru interzicerea barajelor.

„În Albania, nu avem încredere în ceea ce spune guvernul. Pentru că ceea ce spune acum guvernul se poate schimba”, subliniază Ahmed Berzani, operator turistic.

În esență, viitorul râului Vjosa depinde de promulgarea legii care să-l protejeze în cadrul unui parc național și de voința celor aflați la putere de a lăsa acest râu să curgă sălbatic.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Albania interzice TikTok timp de un an, după uciderea unui adolescent. Premierul acuză platforma că alimentează violența

UEFA a sancționat Serbia pentru comportamenul fanilor săi la două meciuri din Liga Națiunilor. Care sunt acuzațiile

Fostul președinte și premier albanez Ilir Meta a fost arestat. Este acuzat de fraudă și spălare de bani

Italia a trimis primul grup de migranți în Albania, în cele două centre construite de guvernul condus de Giorgia Meloni

Partenerii noștri