Live

Foto Cum contribuie încălzirea globală la episoadele de frig extrem

Data publicării:
Încălzirea globală ar putea avea un impact surprinzător asupra iernilor și să accentueze episoadele de frig extrem. Foto: Profimedia Images

Chiar și în contextul depășirii unor temperaturi record de căldură și apropierea tot mai mult de praguri critice de încălzire a climei, valurile brutale de frig pot încă să apară prin cicloane ce aduc vreme geroasă și zăpadă adâncă. Acestea alimentează și argumentele celor care neagă criza climatică prin care trece umanitatea sau care spun că aceasta nu este serioasă, transmite CNN.

Însă unii oameni de știință spun că schimbările climatice, și în special încălzirea rapidă a Arcticii, ar putea de fapt să crească posibilitatea ca aerul geros de la pol să se îndrepte înspre sud.

Temperaturile scăzute din nord-estul SUA în acest weekend sunt un exemplu de întrerupere a trendului de încălzire care se manifestă pe termen lung și se alătură valurilor de răcire bruscă cu minime record stabilite în unele regiuni.

Luna trecută va fi ținută minte ca iarna ce nu a fost în această regiune, dar și în Europa. În ianuarie au fost înregistrate maxime ce au atins recorduri pentru această lună.

În New York, spre exemplu, a fost prima lună în care temperaturile au sărit în fiecare zi de media perioadei și s-a încheiat fără vreun strat măsurabil de zăpadă în oraș.

Însă vremea a oscilat brusc către cealaltă extremă în acest weekend când încălzirea record a devenit răcire record. Minimele au ajuns până la -78 de grade Celsius pe vârful Muntelui Washington din New Hampshire, unde vântul de 160 de km/ oră a coborât mult temperatura în termometre.

Autoritățile din Boston au închis școlile vineri iar temperatura a coborât la -23 de grade Celsius, depășind recordul zilei stabilit acum mai bine de un secol.

-17C sunt afișate la o școală din Lincoln, New Hampshire, pe 4 februarie, 2023. Foto: Profimedia Images

Temperaturi extreme

Deși iernile devin per total mai calde iar recordurile de căldură le depășesc pe cele de frig, luna ianuarie a adus o răcire bruscă și brutală în unele regiuni din Asia.

Temperaturile din Mohe în nordul Chinei au scăzut la -53 de grade Celsius, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în această țară.

Frigul aprig și cantitatea record de zăpadă din Japonia au ucis cel puțin patru oameni în ceea ce secretarul-șef de Cabinet Hirokazu Matsuno a numit „un val de frig apărut o dată la un deceniu”.

Recordurile de temperaturi scăzute au atins și câteva locuri din Coreea de Sud.

„Aerul rece de la Polul Nord a ajuns direct în Coreea de Sud”, după ce a trecut prin Rusia și China, a declarat purtătorul de cuvânt Woo Jin-kyu din partea Administrației Meteorologice Coreene, pentru CNN.

Mai mult de 150 de persoane au murit în Afganistan odată cu temperaturile de -28 de grade Celsius în ceea ce a fost una dintre cele mai dure ierni de până acum în acest stat.

Iar în cel mai rece oraș din lume, Iakutsk din estul Siberiei, temperaturile au ajuns la -62,7 grade Celsius, minima absolută din ultimele mai bine de două decenii, potrivit meteorologilor.

Vremea de iarnă extremă a ajuns și în SUA, aerul periculos de rece al Arcticii înaintând spre sud și acoperind părți ale țării care lasă repede în urmă luna ianuarie cea blândă.

Cum se explică frigul?

Vremea este în strânsă legătură cu curentul Jet (jet stream), aer rece în rapidă mișcare în atmosferă în jurul nivelului la care zboară avioanele.

Când curentul Jet se lasă spre sud, aerul rece al Arcticii poate ajunge cu acesta până la latitudinile medii – partea Pământului unde majoritatea oamenilor din America de Nord, Europa și Asia trăiesc.

Asta s-a întâmplat și în Asia în ianuarie, a declarat, pentru CNN, Judah Cohen, climatolog de la Institutul de tehnologie din Massachusetts și director de prognoze sezoniere în cadrul Cercetării Atmosferice și de Mediu.

Când curentul Jet se retrage în nord, aerul cald va împinge și el către nord. O oscilație mare a presiunii ridicate către Europa a dus în ianuarie la temperaturi record de căldură iarna și a lăsat unele lanțuri muntoase fără zăpadă.

Există și un alt factor de luat în considerare: vortexul polar.

Aceasta este un cordon de vânturi puternice ce înconjoară aerul arctic usturător de rece aflat la altitudine extrem de mare în stratosferă – deasupra nivelului curentului Jet – în jurul Polului Nord.

Vortexul polar este precum un titirez, spune Cohen. În starea sa normală, se rotește foarte rapid, menținând aerul rece aproape de centru, precum un patinator ce se rotește rapid pe loc cu brațele strânse la piept.

Însă din când în când este perturbat. Este precum atunci când un patinator se lovește de o crăpătură în gheață și sare de pe traiectoria sa, cu brațele fluturând. Vortexul polar se clatină și devine întins și distorsionat, vărsând aer rece și influențând calea curentului Jet.

Episodul de frig devastator ce a lovit Texas în 2021, ducând la pene de curent în marea parte a statului și provocând mai mult de 240 de decese, a fost cauzat de unul dintre aceste evenimente de întindere, așa cum a fost și răcirea istorică ce a afectat SUA spre sfârșitul lunii decembrie.

SUA au trecut printr-o iarnă a extremelor, cu temperaturi ce au fluctuat între 20°C și 40°C într-o săptămână, între Crăciun 2022 și prima zi a anului 2023. Foto: Profimedia Images

Unii oameni de știință spun că perturbările minore ale vortexului polar ar putea ajuta la explicarea recentelor episoade de frig extrem din Asia.

Cum intervin schimbările climatice?

Teoria se concentrează pe Arctica, care se încălzește de patru ori mai repede ca restul lumii, drept rezultat al poluării produse de arderea combustibililor fosili, ce captează căldura.

Unii oameni de știință argumentează că această încălzire declanșează schimbări la curentul Jet și la vortexul polar, ducând la extreme mai frecvente ale iernii.

Această idee a captat atenția ca urmare a publicării unui studiu din 2012, scris și de Jennifer Francis, cercetător cu experiență din cadrul Centrului pentru Cercetare Climatică Woodwell din Massachusetts. Studiul sugerează că încălzirea Arcticii reduce diferența dintre temperaturile scăzute din nord și cele ridicate din sud, ducând la un curent Jet mai slab și mai ondulat, care a împins aerul foarte rece spre sud.

Studiul lui Francis a declanșat o dezbatere iar, în ultimul deceniu, tot mai mulți oameni de știință au analizat această teorie.

Unul dintre cele mai proeminente studii - publicat în 2021 - al cărui autor este și Cohen, spunea că a găsit legături clare între încălzirea Arcticii și perturbarea vortexului polar.

Argumentul lui Cohen este că în special încălzirea rapidă din zona Arcticii, la nord de vestul Rusiei, combinată cu ninsoarea consistentă din Siberia, amplifică ondularea curentului Jet și împinge energia înspre nord. Aceasta deviază cursul vortexului polar, provocând aerul foarte rece să se verse în afară.

Studiul a legat încălzirea arctică cu vremea de iarnă extremă desfășurată în părți ale Asiei și Americii de Nord, inclusiv în valul de frig prelungit din Texas, 2021.

La sfârșitul lunii decembrie, un val de aer arctic neobișnuit de rece s-a revărsat înspre sud. Foto: Profimedia Images

„Nu argumentăm că iernile devin per total mai reci”, spune Cohen. Sunt doborâte mult mai multe recorduri de căldură decât de frig.

Însă ideea că schimbarea climatică va însemna mai puține oscilații între temperaturi extreme este „o suprasimplificare”, a spus acesta.

„În vreme ce continuăm să eliminăm gaze cu efect de seră în atmosferă și să îngroșăm această pătură de gaze cu efect de seră din jurul Pământului, vom vedea mai multe evenimente extreme de toate felurile, inclusiv aceste episoade de frig”,

Cât de sigură este știința?

Aceasta este o zonă foarte complexă de cercetare iar alți oameni de știință sunt mult mai precauți.

A existat un număr de ierni reci în SUA și Asia ce au coincis cu ierni calde în Arctica, spune, pentru CNN, James Screen, profesor de știință climatică de la Universitatea Exeter. „Provocarea cu care ne confruntăm este determinarea cauzei din efect”, a precizat acesta.

Screen a contribuit și el la o cercetare care a folosit modele climatice pentru a prezice ce se va întâmpla când se reduce și mai mult gheața oceanică. Lucrarea a găsit că pierderile de gheață marină au avut doar un efect foarte mic asupra curentului Jet și că nu există semne clare privind un efect asupra vortexului polar.

În vreme ce cercetarea arată către iernile arctice mai calde și răcirile bruște care înaintează spre sud, Screen spune că aceasta poate fi „explicată de variabilitatea normală a vremii”.

Cu alte cuvinte, chiar și odată cu încălzrea iernilor, extremele reci vor reapărea, deoarece așa funcționează iernile.

O critică cheie a cercetării ce leagă schimbările arctice de vremea de iarnă severă este că se bazează pe date istorice.

„Dacă ne uităm mai mult la datele din modele climatice, nu vedem aceste tipuri de legături sau sunt foarte slabe”, a spus, pentru CNN, Dim Coumou, profesor de climă la Vrije Universiteit Amsterdam.

Însă oamenii de știință sunt de acord că este nevoie ca aceste episoade de frig extrem să fie studiate în continuare.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

Polul nord magnetic se îndreaptă spre Rusia. Cum se mișcă „mingea mare, haotică și turbulentă” de fier topit din miezul Pământului

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Partenerii noștri