Cât de periculoasă este furtuna solară care a lovit Pământul?
O furtună solară atinge Pământul în aceste zile. Fluxul geomagnetic vine spre Terra cu o viteză de 600 de kilometri pe secundă. Fenomenul a fost provocat de o erupții pe Soare. Printre posibilele efecte ale furtunilor solare se numără fluctuații ale semnalelor transmise prin satelit, dar și ale rețelelor electrice. Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic din București, a explicat joi la Digi24 ce se întâmplă de fapt și dacă fenomenul este periculos pentru oameni.
„Nu avem de ce să ne îngrijorăm în momentul acesta. Noi trăim lângă o stea și stelele nu au suprafață solidă. Din când în când, aruncă în spațiu materie și odată cu materia pe care o aruncă ele în spațiu, iese și lumină, raze X. Ies raze X din anumite zone, zonele active, și de obicei lumina ajunge în 8 minute la Pământ, deci nu prea avem ce să facem, dar materia pe care o emite Soarele ajunge în 3 zile. Asta s-a întâmplat astăzi. Au fost trei erupții, destul de mititele, pe Soare, iar material, gazul care a fost aruncat de acesta în spațiul cosmic a ajuns la Pământ astăzi”, a arătat Adrian Șonka.
El spune că au fost erupții de slabă intensitate, fără niciun efect, dar dacă ar fi să discutăm în mare despre efecte, în cazul în care erupțiile solare sunt foarte, foarte intense, ele pot schimba puțin forma câmpului magnetic și se poate ca numiți sateliți să nu mai fie protejați de acesta.
Când erupțiile solare sunt foarte puternice, într-adevăr pot fi fluctuații ale rețelelor electrice, pot apărea probleme în comunicațiile prin satelit, dar pot fi deranjate și păsările migratoare. Câmpul magnetic poate fi „deranjat” atunci. Trebuie să ne imaginăm un magnet cu liniile de câmp magnetic care pleacă din nord în sud și care linii sunt deranjate, practic, de ce vine de la Soare, iar păsările, care au un os care „simte” unde e nordul, pot fi puțin derutate.
Aurore boreale observabile din România
Pe de altă parte, materia aceasta poate intra în atmosferă și atunci poate produce așa-zisa „lumină frumoasă”, aurorele boreale sau australe.
Aurorele sunt produse de atmosfera noastră și se văd numai de la polii magnetici ai planetei, pe unde intră, de fapt, ceea ce pleacă de la Soare. Acolo, câmpul magnetic al planetei noastre e mai „liber” și poate intra materie în atmosferă.
Uneori, când sunt erupții solare foarte puternice, aurorele se pot vedea chiar și din România. S-ar putea să asistăm la un astfel de fenomen peste câțiva ani, când vom avea maximul solar, spune Adrian Șonka.
Acum însă nu am avut parte de o erupție foarte puternică, a fost de gradul 1 pe o scară cu 5 trepte. „Este la limita de jos, cât să discutăm despre ea”, spune Adrian Șonka. Și erupțiile care au fost pe Soare, la fel, au fost la un nivel destul de scăzut, însă activitatea Soarelui va intra în într-o fază de creștere, iar peste câțiva ani va fi un maxim solar.
Ce se întâmplă la maximul solar
Atunci, vom asista la mult mai multe erupții, mult mai intense și cu mult mai multe efecte. Atunci va fi cazul să ne îngrijorăm pentru sateliți, pentru cei care se află în spațiul cosmic și pentru atmosferă în general, pentru că atmosfera se mărește un pic atunci când vin raze X de la Soare, spune Adrian Șonka.
Chiar și în acest caz, riscurile pentru sănătatea oamenilor sunt doar pentru cei care se află în spațiul cosmic (astronauții). Cei care sunt la suprafața Pământului nu pățesc nimic.
„Gândiți-vă câți ani aveți, împărțiți la 11 și vedeți prin câte maxime solare ați trecut. Practic, nici n-am fi știut de așa ceva, dacă Soarele nu ar fi fost observat de către astronomi”, a arătat Adrian Șonka.
În România, drumurile județene sunt doar în acte.
Apa poate fi periculoasă pentru organism dacă stă prea mult la soare
Un bărbat din București, la un pas de moarte după ce a adormit la soare
Energie stocată în apă
Experiment NASA de simulare a ciocnirii cu un asteroid
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Replici istorice din dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News