Live

Avertismentul șefului OMS: „Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie”

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Agerpres / EPA / MARTIAL TREZZINI

Pandemia de coronavirus nu va fi ultima pandemie, iar încercările de îmbunătăţire a sănătăţii umane sunt „sortite eşecului” fără a aborda schimbările climatice şi bunăstarea animalelor, avertizează şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus condamnă „miopia” care persistă în a cheltui bani fără a ţine seama de izbucnirea unei epidemii şi a nu face nimic pentru a ne pregăti pentru următorea. El spune că este timpul să învăţăm lecţiile din pandemia COVID-19.

„De prea mult timp, lumea a operat un ciclu de panică şi neglijenţă. Aruncăm bani într-un focar şi, când se termină, uităm de asta şi nu facem nimic pentru a-l împiedica pe următorul. Acest lucru este periculos de miop şi dificil de înţeles”, a spus șeful OMS.

Primul raport anual al Global Preparedness Monitoring Board din septembrie 2019 privind disponibilitatea mondială pentru urgenţe sanitare, publicat cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei, sublinia că planeta nu era pregătită pentru potenţiale pandemii devastatoare.

„Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie, iar epidemiile sunt o realitate a vieţii”, a mai spus Tedros, potrivit Le Figaro, preluat de Mediafax.

„Pandemia a scos în evidenţă legăturile dintre sănătatea oamenilor, animale şi planetă”, a adăugat el.

„Orice efort de îmbunătăţire a sănătăţii umane este condamnat dacă nu abordează interfaţa critică dintre oameni şi animale şi ameninţarea existenţială a schimbărilor climatice, care face ca pământul nostru să fie mai puţin locuibil”, a spus el.

Consecințe pe termen lung

Noul coronavirus a ucis cel puţin 1,75 milioane de oameni şi aproape 80 de milioane de cazuri au fost înregistrate de la izbucnirea focarului în China, în decembrie anul trecut, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

„În ultimele 12 luni, lumea noastră a fost dată peste cap. Impactul pandemiei depăşeşte cu mult boala însăşi, cu consecinţe de anvergură pentru societăţi şi economii”, a adăugat Tedros.

El a mai precizat că această criză a coronavirusului nu ar fi trebuit să fie o surpriză, având în vedere avertismentele repetate.

„Trebuie să învăţăm cu toţii lecţiile pe care ni le oferă pandemia”, a adăugat el.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se adaptează chinezii la era inundațiilor extreme: „Trebuie să fiu pregătit pentru orice. Dacă îmi place locul, voi rămâne”

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2025 va fi „unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată. Record negru anticipat pentru 2024 (Met Office)

Partenerii noștri