Live

NASA anunță o echipă de 16 oameni de știință care vor studia Fenomene Aeriene Neidentificate. Din echipă face parte și o româncă

Data actualizării: Data publicării:
„Fenomen aerian neidentificat” surprins de piloții US Navy. Mulți cred că este vorba de un OZN Foto: captură video

NASA a selectat o echipă formată din 16 oameni de știință pentru a realiza un studiu independent asupra fenomenelor aeriene neidentificate (FAN) - evenimente observate pe cer, care nu pot fi identificate ca aeronave sau ca fenomene naturale cunoscute. Rezultatele studiului sunt așteptate să apară la jumătatea anului viitor. Din echipa de oameni de știință adunată de NASA face parte și o cercetătoare de origine română.

Studiul va începe luni, 24 octombrie, iar pe parcursul următoarelor nouă luni echipa de cercetători va pune bazele pentru studii viitoare asupra acestui tip de fenomene, pentru NASA și alte organizații, a anunțat agenția spațială americană într-un comunicat.

Pentru asta, echipa va evalua cum pot fi analizate datele strânse de organizații guvernamentale civile, date comerciale și date din alte surse, pentru a pune în lumină aceste fenomene. Apoi, echipa va recomanda un set de reguli pentru analizarea în continuare a acestor date.

Studiul se va baza doar pe date neclasificate, iar rezultatele sale sunt așteptate la jumătatea anului viitor.

„Explorarea necunoscutul în spațiu și în atmosferă este în esența noastră, aici, la NASA”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator al Directoratului pentru Misiuni de Știință la sediul NASA din Washington.

Studierea fenomenelor aeriene neidentificate este de interes atât pentru securitatea națională, cât și pentru siguranța aeriană, iar studiul se aliniază cu una din misiunile NASA, de a menține în siguranță navetele. Fără acces la un set extins de date, este aproape imposibilă verificarea sau explicarea oricărei observații.

„NASA a adunat la un loc câțiva dintre cei mai mari oameni de știință, specialiști în date și inteligență artificială, experți în siguranța aerospațială, toți cu o sarcină precisă, de a ne spune cum să concentrăm întreaga putere a științei și a datelor asupra fenomenelor aeriene neidentificate”, a declarat Daniel Evans, responsabil NASA pentru realizarea studiului.

O româncă în echipa de cercetători

Din echipa de oameni de știință face parte și o cercetătoare de origine română, Anamaria Berea, profesor asociat de științe computaționale și date la Universitatea „George Mason” din Fairfax, Virginia.

Potrivit prezentării făcute de NASA, ea este și cercetător afiliat la Institutul SETI (Search for the Extreterestrial Intelligence) din California, și cercetător la Institutul de Știință „Blue Marble Space” din Seattle.

Cercetările ei se concentrează asupra apariției comunicării în sisteme vii complexe și asupra aplicării datelor științifice în astrobiologie.

Ea utilizează o varietate de metode computaționale pentru a descoperi modele fundamentale în în datele adunate.

Pentagonul a dat publicității imagini cu FAN

„Un număr tot mai mare” de obiecte neidentificate au fost observate și raportate pe cer în in ultimii 20 de ani a declarat în fața Congresului un oficial al Pentagonului, care se ocupă de informații militare la Marina SUA. Pentru prima dată după mai mult de 50 de ani, Congresul Statelor Unite a organizat în luna mai a acestui an o audiere publică dedicată „fenomenelor aeriene neidentificate”.

Pentagonul dăduse publicității, cu o lună înainte, trei înregistrări video ale Marinei Statelor Unite, care fuseseră clasificate inițial „top secret”, dar care au ajuns, printr-o scurgere de informații, pe internet. Înregistrările surprind „fenomene aeriene inexplicabile”, pe care mulți le consideră obiecte zburătoare neidentificate (OZN). 

În două dintre aceste filmulețe se aud reacțiile de uimire ale piloților față de viteza cu care se mișcă niște obiecte care nu au putut fi identificate. Unul dintre piloții care au fost martori la fenomenul din 2004 a declarat în 2017 la CNN că obiectul se mișca într-un mod pe care nu și-l putea explica.

„Când m-am apropiat, a accelerat rapid către sud și a dispărut în nici două secunde”, a povestit pilotul.

„A fost extrem de abrupt, ca o minge de ping-pong care lovește un perete”, a adăugat el.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Senatul american a aprobat bugetul pe 2025 pentru apărare. La cât ajunge suma uriașă alocată Pentagonului

Obiectivele de modernizare a armatei chineze, sabotate de corupția din sistem, arată Pentagonul

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Partenerii noștri