Live

NASA anunță că roverul Perseverance ar fi reuşit să colecteze primul eşantion de rocă de pe Marte

Data actualizării: Data publicării:
Roverul Perseverance, trimis de NASA pe Marte, pare că a reuşit să preleveze un eşantion dintr-o rocă marţiană. Foto: Profimedia Images

După un prim eşec, roverul Perseverance, trimis de NASA pe Marte, pare că a reuşit să preleveze un eşantion dintr-o rocă marţiană, principala etapă a misiunii sale pe "Planeta Roşie", a anunţat agenţia spaţială americană. Obiectivul roverului american este acela de a căuta semne ale unor forme de viaţă străvechi, dar şi o mai bună înţelegere a geologiei planetei Marte.

"Datele trimise în seara zilei de 1 septembrie de roverul Perseverance indică faptul că echipa coordonatoare şi-a atins obiectivul de a preleva eşantioane din scoarţa planetei Marte", au explicat inginerii de la NASA într-un comunicat.

Cu toate acestea, incertitudinea persistă: imaginile iniţiale arată într-adevăr un eşantion intact în tubul de colectare, dar imaginile suplimentare s-au dovedit a fi neconcludente, din cauza luminozităţii reduse.

"Chiar dacă echipa misiunii Perseverance este încrezătoare în faptul că eşantionul se află în tubul de colectare, fotografiile care vor fi realizate cu o luminozitate mai bună ne vor confirma prezenţa acestuia" până sâmbătă, au explicat specialiştii de la NASA.

NASA a ales pentru această etapă a misiunii sale o rocă de dimensiunea unei mape, denumită "Rochette".

Roverul Perseverance caută semne ale unor forme de viaţă pe Marte

Perseverance a eşuat în timpul primei sale tentative de prelevare a unui fragment dintr-o rocă marţiană, în luna august.

Roverul american, care are dimensiunile unui automobil de tip SUV, a asolizat în data de 18 februarie în craterul marţian Jezero, despre care oamenii de ştiinţă cred că ar fi fost acoperit de un lac adânc în urmă cu 3,5 miliarde de ani. Acel mediu umed ar fi putut crea condiţiile necesare pentru susţinerea unor forme de viaţă extraterestre, scrie AFP, citată de Agerpres.

Obiectivul roverului american este acela de a căuta semne ale unor forme de viaţă străvechi, precum urmele lăsate de organisme microbiene fosilizate în roci, precum şi o mai bună înţelegere a geologiei planetei Marte.

NASA prevede organizarea unei alte misiuni, pentru a aduce aproximativ 30 de eşantioane de roci marţiene pe Terra, în jurul anilor 2030, pentru ca acestea să fie analizate de instrumente mult mai sofisticate decât cele care pot fi transportate pe Marte la ora actuală. A

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moment istoric: sonda Parker va „atinge” Soarele, la cea mai mică distanță de până acum

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Elon Musk vrea să aibă propriul oraș în sudul Texasului, pe care să-l facă „poarta de acces către Marte"

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

Partenerii noștri