Live

NASA a creat un sistem care ar putea avertiza omenirea cu aproximativ 30 de minute înaintea unei furtuni solare devastatoare

Data actualizării: Data publicării:
Furtunile solare pot produce perturbări în câmpul magnetic al Pământului. FOTO: Shutterstock

O echipă de la NASA a aplicat modele de inteligență artificială asupra datelor privind furtunile solare pentru a dezvolta un sistem care ar putea avertiza planeta cu aproximativ 30 de minute înainte ca o furtună solară potențial devastatoare să lovească o anumită zonă, transmite Science Alert.

Furtunile solare pot întrerupe energia electrică timp de ore. Fenomene mai extreme, cum ar fi Superfurtuna solară, care a avut loc acum mai bine de 150 de ani și a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare, pot provoca distrugeri masive ale infrastructurii electrice și de comunicații dacă s-ar întâmpla astăzi.

Oamenii de știință sunt de mult timp conștienți de această problemă și nu au stat cu mâinile în sân. În acest moment al explorării Sistemului Solar există o mulțime de sateliți care analizează Soarele și care pot fi folosiți pentru a identifica aceste explozii solare. Printre acești sateliți se numără ACE, Wind, IMP-8 și Geotail, care au furnizat date echipei NASA, dar, după cum poate spune orice cercetător în domeniul inteligenței artificiale: modelul trebuie să cunoască ce va prezice, înainte de a fi creat.

Cercetătorii folosesc un model bazat pe inteligența artificială 

Să știm că o furtună solară urmează să ne lovească este doar un amănunt. Trebuie să știm, de asemenea, ce fel de impact va avea asupra Pământului atunci când va lovi. Astfel, cercetătorii au colectat date și de la stațiile de la suprafață, care au fost, de asemenea, afectate de unele furtuni, detectate de sateliți. Oamenii de știință au început apoi să folosească un model bazat pe inteligența artificială, numit DAGGER, care are niște specificații destul de impresionante, în comparație cu algoritmii predictivi existenți, care au încercat să facă același lucru.

Cea mai notabilă este creșterea vitezei. Cercetătorii, conduși de Vishal Upendran, de la Centrul Interuniversitar de Astronomie și Astrofizică din India, susțin că algoritmul poate prezice severitatea și direcția unei furtuni solare în mai puțin de o secundă și că este capabil să facă o predicție la fiecare minut.

Predicțiile anterioare ale unor modele mai vechi ar fi durat mai mult, aproape până la lovirea Pământului de către o furtună solară, dar acest model reprezintă un pas înainte pentru omenire.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ChatGPT devine motor de căutare asemănător Google. Și alţi giganţi ai tehnologiei au lansat servicii similare în 2023 şi 2024

Cel mai periculos transport din lume cu camionul va ajuta la descifrarea secretelor universului. „Încercăm să înțelegem de ce existăm”

Ce putem face dacă inteligența artificială devine conștientă. Planul cercetătorilor pentru a evita scenariul „Frankenstein”

Denunțătorul unor practici considerate ilegale ale companiei OpenAI a fost găsit mort într-un apartament din San Francisco

Partenerii noștri