Live

Unele mesaje publicate pe Twitter au marcat istoria recentă. Care a fost cel mai distribuit și care a strâns cele mai multe like-uri

Data publicării:
În cei 16 ani de existență, rețeaua Twitter a găzduit mesaje care au intrat în istorie Foto: Profimedia Images

Reţeaua de socializare Twitter, cumpărată de miliardarul de origine sud-africană Elon Musk, a găzduit mesaje care au fost distribuite pe o scară atât de mare, încât au schimbat uneori cursul istoriei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute:

Martie 2006, primul „tweet”

Jack Dorsey, cofondator al Twitter, publică primul „tweet”din lume („Tocmai îmi configurez contul de twttr”), înaintea unui prim mesaj veritabil: „Îi invit pe colegii mei”.

Primul tweet al cofondatorului Twitter, Jack Dorsey, a fost vândut cu 2,9 milioane de dolari Foto: captură Twitter

Mai 2009, primul tweet din spațiu

Astronautul Mike Massimo a scris primul tweet din spaţiu: „Pe orbită: lansarea a fost genială! Sunt într-o super-formă, lucrez din greu, profit de peisajele magnifice, o aventură unică în viaţă a început”.

Noiembrie 2010, Kate şi William se căsătoresc

Logodna prinţului William cu Kate Middleton a fost oficializată pe contul @ClarenceHouse: „Prinţul de Wales este încântat să vă anunţe logodna prinţului William cu domnişoara Catherine Middleton”. Nunta lor a avut loc în aprilie 2011.

Mai 2011, raidul împotriva lui Bin Laden

Sohaib Athar, un consultant în informatică din Pakistan, scrie următorul mesaj pe contul @ReallyVirtual: „Elicopter în zbor staţionar deasupra Abbottabad la ora 01:00 (foarte neobişnuit)”. Fără să ştie, el a fost unul dintre primii martori care au relatat raidul american ce a dus la moartea lui Osama bin Laden.

Noiembrie 2012, Obama reales

În seara alegerilor prezidenţiale, Barack Obama a scris pe contul său de Twitter mesajul „Încă patru ani”, însoţit de o fotografie în care o îmbrățișa pe pe soţia lui, Michelle. Acel tweet, folosit de numeroase companii mass-media pentru a anunţa rezultatul scrutinului, a devenit atunci cel mai distribuit mesaj din istoria reţelei de socializare.

Decembrie 2012, Papa scrie pe Twitter

Papa Benedict al XVI-lea a introdus o instituţie milenară în universul reţelelor sociale prin crearea contului @pontifex, preluat ulterior şi de succesorul lui, Papa Francisc. „Dragi prieteni, sunt bucuros să intru în contact cu voi prin intermediul Twitter. Vă mulţumesc pentru reacţiile voastre generoase. Vă binecuvântez pe toţi din adâncul inimii mele”, a scris Papa Benedict.

Primul mesaj pe Twitter al Vaticanului Foto: blog.twitter.com

Iunie 2014, CIA are umor

Agenţia de informaţii americană CIA îşi lansează contul @cia cu mult umor: „Nu putem nici să confirmăm, nici să dezminţim că acesta este primul nostru tweet”.

Ianuarie 2015, #JeSuisCharlie

Internautul Joachim Roncin lansează hashtagul #JeSuisCharlie, însoţit de un logo scris cu litere albe pe un fundal negru, care devine un slogan internaţional ce exprimă susţinerea faţă de victimele atacului terorist comis în redacţia săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo.

Octombrie 2017, #MeToo

Actriţa americană Alyssa Milano a publicat un mesaj pe contul ei de Twitter prin care le-a invitat pe femeile victime ale hărţuirii sexuale să depună mărturie în acest sens: „Dacă aţi fost hărţuită sau agresată sexual, scrieţi 'me too' ca răspuns la acest tweet”. Acel hashtag, creat în 2006, dar căzut în uitare, a eliberat vocile femeilor agresate, în urma scandalului Weinstein.

August 2020, decesul lui Chadwick Boseman

La 29 august 2020, un tweet anunţa moartea actorului american Chadwick Boseman chiar pe contul său de Twitter. Decedat la 43 de ani din cauza unui cancer de colon, Chadwick Boseman a fost primul actor de culoare care a interpretat pe marele ecran un supererou Marvel distribuit în rolul principal în filmul „Black Panther”. Acel tweet a rămas mesajul cu cele mai multe like-uri din istoria reţelei sociale.

Ianuarie 2021, ultimul tweet al lui Trump

Prin intermediul contului său @realDonaldTrump, fostul preşedinte american comunica în mod direct cu cei 88 de milioane de admiratori ai lui, suscitând cu regularitate polemici aprinse. La 8 ianuarie, la două zile după atacul comis asupra Capitoliului din Washington de susţinători ai săi care contestau victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, Twitter a decis să îl interzică pe Donald Trump pe această reţea, din cauza „riscului unor noi incitări la violenţă”. În ultimul său tweet, Donald Trump a declarat: „Pentru toţi cei care m-au întrebat, nu voi asista la ceremonia de învestitură de pe 20 ianuarie”.

Octombrie 2022, Elon Musk cumpără Twitter

La 27 octombrie 2022, Elon Musk oficializează cumpărarea platformei Twitter publicând următorul mesaj pe contul său: „Pasărea a fost eliberată”. Antreprenorul de origine sud-africană, care a apărut de multe ori pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă din cauza unor tweeturi controversate, se prezintă ca un apărător înflăcărat al libertăţii de exprimare şi doreşte să relaxeze regulamentele ce privesc moderarea conţinuturilor publicate pe Twitter.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk și-a schimbat numele pe rețeaua X: Acum îl cheamă Kekius Maximus

Olaf Scholz, replică pentru Elon Musk: Alegerile din Germania „nu vor fi decise de proprietarii de reţele sociale”

Berlinul îl acuză pe Elon Musk că vrea să influențeze alegerile din Germania: „Libertatea de opinie acoperă şi cele mai mari prostii"

Trump și Musk sunt în favoarea menținerii unei categorii de vize pentru lucrători străini calificați

Partenerii noștri