Live

Legea adoptată azi de PE, care va schimba pentru totdeauna internetul. Facebook, YouTube și Google, direct afectate

Data actualizării: Data publicării:
(Photo by Oli Scarff/Getty Images)

Parlamentul European a adoptat marţi directiva referitoare la drepturile de autor pe internet, cu 348 de voturi pentru, 274 împotrivă şi 36 de abţineri, marcând încheierea unui proces legislativ care a început în 2016.

FOTO: Shutterstock

Decizia Parlamentului European urmează să fie adoptată în următoarele săptămâni de statele membre.

Dacă statele membre vor accepta textul adoptat de Parlamentul European, acesta va intra în vigoare după publicarea în monitorul oficial, iar apoi statele membre vor avea la dispoziţie doi ani să o implementeze.

Directiva are rolul să asigure că drepturile şi obligaţiile prevăzute de legea copyright-ului vor fi aplicate şi internetului.

YouTube, Facebook şi Google News sunt unele dintre companiile cu activităţi online care vor fi direct afectate de această legislaţie.

Directiva are rolul să asigure că internetul va rămâne un spaţiu de exprimare liberă, dar să întărească în acelaşi timp drepturile de autor ale muzicienilor, artiştilor şi scriitorilor, precum şi ale publisherilor de ştiri.

Aceştia vor putea să negocieze remuneraţii mai bune pentru utilizarea lucrărilor lor, atunci când sunt afişate pe platformele de internet. Directiva va asigura acest lucru prin faptul că platformele de internet vor fi direct răspunzătoare de conţinutul afişat pe site-urile lor şi prin dreptul publisherilor de ştiri de a negocia acorduri în numele jurnaşiştilor săi, pentru ştirile folosite de agregatoarele de ştiri.

Încărcarea de conţinut pentru a-l cita, critica, evalua, caricaturiza sau parodia a fost protejată chiar mai mult decât înainte.

Textul precizează că încărcarea de conţinut pe enciclopediile online, în scop necomercial, cum este cazul Wikipedia, sau platformele de software open source, cum este cazul GitHub, nu va intra sub incidenţa acestei directive. Platformele startup vor avea obligaţii mai puţine decât cele consacrate.

Autorii şi artiştii vor putea solicita remuneraţii suplimentare de la distribuitorii care le exploatează lucrările, atunci când remuneraţiile inițiale sunt disproporţionat de scăzute comparativ cu beneficiile obţinute de distribuitor.

Directiva are rolul să faciliteze ca materialul protejat de copyright să fie utilizat liber prin minerit de text şi date, fiind eliminat un dezavantaj semnificativ cu care se confruntau cercetătorii europeni. Restricţiile de copyright nu se vor aplica conţinutului folosit pentru predare sau ilustrare.

Această directivă permite ca materialele cu copyright să fie utilizate gratuit pentru păstrarea moștenirii culturale.

Surse: news.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Găgăuzia, regiunea pro-rusă a Moldovei: Panourile care marchează proiectele făcute cu bani europeni contrastează cu statuia lui Lenin

Borrell: Sprijinul Chinei pentru Rusia reprezintă o „ameninţare directă” la adresa Europei

OpenAI lansează ChatGPT search, concurență la motoarele de căutare ale Google şi Microsoft

RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război cu Rusia sau alte amenințări

Partenerii noștri