Live

Japonia interzice echipamentele Huawei şi ZTE

Data publicării:

Guvernul japonez va interzice la rândul său utilizarea de către administraţie a echipamentelor grupurilor chineze Huawei şi ZTE, considerate o ameninţare la adresa securităţii, a informat vineri presa japoneză, potrivit Agerpres.

Decizia ar putea fi luată începând de luni, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun şi agenţiei de presă Jiji.

Statele Unite au cerut aliaţilor lor să evite produsele fabricate de cele două companii, din cauza temerilor că ar avea legătură cu atacuri cibernetice, explică Yomiuri, citând surse guvernamentale anonime.

Produsele japoneze ce utilizează componente ale celor două companii chineze vor fi de asemenea interzise în administraţie, adaugă ziarul.

Cu toate acestea, Japonia nu ar urma să numească în mod explicit companiile pentru a nu stârni mânia Beijingului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a refuzat să comenteze aceste informaţii, dar a subliniat că Japonia „cooperează strâns cu Statele Unite” în probleme de securitate informatică.

China s-a declarat vineri „profund îngrijorată” de aceste informaţii, adăugând că Huawei şi ZTE îşi desfăşoară activităţile în deplină legalitate în Japonia de mult timp.

„Sperăm ca Japonia va oferi companiilor chineze prezente în ţară condiţii de concurenţă echitabile şi nu va face nimic ce ar putea submina încrederea reciprocă şi cooperarea bilaterală”, a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Huawei a suferit o lovitură odată cu arestarea în Canada a directoarei sale financiare şi fiică a fondatorului, la cererea Statelor Unite, pe 1 decembrie.

Autorităţile americane suspectează că gigantul chinez a exportat cel puţin din 2016 produse de origine americană în Iran şi în alte ţări vizate de sancţiunile SUA, încălcând legile Statelor Unite.

În general, unii aleşi ai Congresului american văd în companiile chineze o „ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite”.

La începutul anului, guvernul federal a cerut în mod oficial operatorilor de telecomunicaţii americani să nu se echipeze cu produse chineze. Mai multe ţări au închis apoi uşa pentru Huawei, precum Australia şi Noua Zeelandă.

La rândul său, ZTE a fost puternic sancţionată în acest an de către administraţia Trump pentru încălcarea embargoului SUA vizând Teheranul.

ZTE a trebuit să-şi oprească majoritatea activităţilor, punându-şi în pericol supravieţuirea. În cele din urmă, compania a plătit o amendă de 1 miliard de dolari.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri