George Soros s-a răzgândit: investește în criptomonede
George Soros a afirmat în ianuarie că monedele virtuale sunt o bulă speculativă, dar compania familiei sale, Soros Fund Management, care administrează active de 26 de miliarde de doari, intenţionează să tranzacţioneze criptomonede, relatează News.ro.
Adam Fisher, care coordonează macroinvestiţiile companiei Soros Fund Management, a obţinut în ultimele luni aprobările interne pentru a tranzacţiona monede virtuale, dar nu a făcut încă plasamente, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.
Un purtător de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze.
Soros a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că monedele digitale nu pot funcţia ca nişte monede reale din cauza volatilităţii lor ridicate. El nu a anticipat însă scăderea acestora, pe care unii analişti au prognozat-o la momentul respectiv.
„Atâta timp cât dictaturile sunt în creştere, rezultatele vor fi diferite, pentru că liderii ţărilor respective vor recurge la bitcoin pentru a-şi crea un cuib în străinătate”, a spus Soros pe 25 ianuarie.
Între timp, bitcoin s-a depreciat cu 41%, iar unii investitori pun sub semnul întrebării avantajele aduse de tranzacţiile cu moneda virtuală.
Fostul manager de fonduri de hedging Mike Novogratz a renunţat în decembrie la un plan de a lansa un fond pentru criptomonede şi şi-a reorientat atenţia asupra înfiinţării unei bănci comerciale cu activităţi concentrate pe criptomonede şi investiţii bazate pe tehnologii asociate.
Şi alţi manageri de investiţii au recurs la plasamente în monede digitale, pe fondul declinului profiturilor fondurilor lor de hedging. John Burbank, care a închis principalul său fond anul trecut, intenţionează să atragă 150 de milioane de dolari pentru două fonduri cu investiţii în monede digitale.
Compania sa Passport Capital a înfiinţat fondurile în ianuarie şi a atras majoritatea investiţiilor de la companii care administrează averi de familie şi alţi investitori bogaţi.
Miliardarul Alan Howard a făcut anul trecut plasamente considerabile în criptomonede, separat de compania sa, şi intenţionează să mărească aceste investiţii făcute din averea sa personală.
Soros a investit deja, în mod indirect, în criptomonede. În trimestrul patru, compania sa a constituit o participaţie la Overstock.com, devenind al treilea cel mai mare acţionar la compania de comerţ electronic cu discount. În august 2017, Overstock.com a devenit primul retailer important care acceptă monede digitale. Compania a mai planificat să înfiinţeze o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor şi să ofere monede digitale care să fie tranzacţionate pe platforma respectivă.
În luna martie, Overstock.com a anunţat că Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare investighează platforma propusă spre înfiinţare. Acţiunile companiei au scăzut cu 40% în urma anunţului.
Probabilitatea ca autorităţile de reglementare să supravegheze tot mai strict activele digitale este în creştere. Bănci centrale din toată lumea investighează beneficiile şi riscurile criptomonedelor, în timp ce autoritatea de reglementare din Coreea de Sud, una dintre cele mai active pieţe pentru bitcoin, limitează tranzacţiile, din cauza acuzaţiilor de fraudă.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News