Live

Războiul miliardarilor: Cine ajunge primul în spațiu și câți bani câștigă din asta

Data publicării:
Nava spațială Blue Origin a lui Jeff Bezos. Foto: Profimedia Images

Trei miliardari, Jeff Bezos, Elon Musk și Richard Branson, s-au înscris în cursa pentru a inaugura o nouă eră a turismului: călătoriile în spațiu. Într-o analiză, Reuters arată parcursul pe care l-a avut fiecare dintre cele trei companii rivale pentru inaugurarea călătoriilor spațiale comerciale: de la costuri, finanțări, numărul de pasageri de la bordul navelor și până la timpul pe care ar urma să-l petreacă în spațiu. 

Bilete pentru călătoriile în spațiu

Bezos, Branson și Musk au investit miliarde de dolari în startup-urile lor pentru a pune la punct călătoriile private în spațiu. 

Virgin Galactic a lui Branson are deja peste 600 de rezervări de bilete, la un preț de aproximativ 250.000 de dolari. În 2022, reprezentanții companiei iau în calcul să pună la punct un serviciu comercial complet, lucu care ar urma să reducă prețul biletului la aproximativ 40.000 de dolari.

Reuters a raportat în 2018 că Blue Origin a lui Bezos intenționa să perceapă celor interesați să călătorească în spațiu un tarif de cel puțin 200.000 de dolari pentru călătorie, pe baza unei evaluări a planurilor rivale ale lui Branson. Blue nu și-a dezvăluit, însă, planurile de prețuri pe termen lung, mai scrie sursa citată.

O persoană care a dorit să rămână anonimă și-a asigurat unul dintre locurile din prima misiune suborbitală a lui Blue Origin, programată pentru 20 iulie, plătind suma de 28 de milioane de dolari.

SpaceX-ul lui Elon Musk a dus deja un echipaj la Stația Spațială Internațională (SSI), iar compania intenționează să trimită pe orbită un echipaj complet civil în luna septembrie. Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a anunțat că va invita opt persoane care să i se alăture pentru o călătorie pe Lună, la bordul unei rachete SpaceX, iar costurile vor fi suportate integral de el.

Cum se va zbura în spațiu

Miliardarul britanic Richard Branson ar urma să zboare în spaţiu la bordul navei companiei Virgin Galactic, pe care a fondat-o, la 11 iulie. Dacă acest calendar va fi respectat, el l-ar depăşi pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos, care l-a anunţat că va zbura în spaţiu pe 20 iulie, la bordul unei rachete a propriei companii, Blue Origin.

Richard Branson ar urma să călătorească în spațiu înaintea lui Jeff Bezos. Foto: Profimedia Images

Competiţia se dezlănţuie între cei doi bărbaţi, care au creat companii în sectorul turismului spaţial, cu zboruri suborbitale scurte.

"Fereastra pentru următorul zbor test al SpaceShipTwo Unity (navă spaţială) se deschide pe 11 iulie, sub rezerva condiţiilor meteorologice şi a verificărilor tehnice", a precizat Virgin Galactic într-un comunicat.

Richard Branson ''va evalua experienţa astronautului privat şi va urma aceleaşi antrenamente, pregătire şi zbor ca şi viitorii astronauţi de la Virgin Galactic. Compania îşi va folosi observaţiile privind antrenamentul şi experienţa de zbor pentru a îmbunătăţi călătoria pentru toţi viitorii clienţi astronauţi'', a explicat sursa citată.

Zborul va fi pentru prima dată transmis online în direct de companie.

Capsula Space X Crew Dragon va fi lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9 cu trepte reutilizabile.

SpaceX-ul lui Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Capacitatea fiecărei nave spațiale: Echipaj și pasageri

Nava Virgin Galactic a lui Richard Branson are o capacitate de șase persoane: doi membri ai echipajului și patru pasageri.

Nava Blue Origin poate transporta șase pasageri și zboară autonom.

Capsula SpaceX Dragon este capabilă să transporte până la șapte persoane.

Intinerar

Virgin Galactic se mândrește cu un timp de zbor de aproximativ 90 de minute de la decolare până la aterizare. 

Zborul suborbital al capsulei Blue Origin este de aproximativ 10 minute. Din nou, cei de la bord experimentează câteva minute de imponderabilitate și văd curbura planetei înainte de a se întoarce pe Pământ.

Misiunile SpaceX ar urma să dureze trei până la patru zile de la lansarea în spațiu.

Finanțarea zborurilor în spațiu

Tipic pentru întreprinderile lui Branson, și Virgin Galactic este finanțată public. Acțiunile companiei au atins un nivel de aproape 60 de dolari după aprobarea FAA (Administrația Federală a Aviației - n.r.) în iunie 2021.

Blue Origin este proprietate privată, fondatorul Amazon.com Inc, Jeff Bezos, indicând anterior că va vinde anual aproximativ 1 miliard de dolari în acțiuni Amazon pentru a finanța afacerea.

SpaceX este, de asemenea, proprietate privată și a strâns miliarde de dolari în runde succesive de finanțare. Investitorii cheie sunt Alphabet și Fidelity. Musk spune că taxele percepute pentru zborurile private SpaceX se vor îndrepta spre misiuni pe Lună și pe Marte.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ascensiunea lui Maye Musk: povestea de dragoste a Chinei cu mama celui mai bogat om din lume

Departamentul de Stat a închis agenția de luptă contra dezinformării străine, considerată de Musk „o amenințare la adresa democrației”

Trump răspunde acuzațiilor că este subminat de Musk: „Sunt în siguranță, nu poate fi președinte”

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Partenerii noștri