Live

Guvernele europene sunt presate să ia măsuri împotriva ChatGpt. Angajații se tem că își vor pierde locurile de muncă

Data publicării:
Sursa foto> Profimedia Images

Europenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de impactul pe care inteligența artificială îl are asupra locurilor de muncă și se tem că sisteme precum ChatGpt i-ar putea lăsa fără locuri de muncă în viitor. Un studiu realizat de Universitatea IE din Spania arată că cei mai mulți dintre salariații din UE vor impunerea unor restricții guvernamentale, scrie CNBC.

Majoritatea europenilor doresc restricții guvernamentale privind inteligența artificială pentru a atenua impactul acestei tehnologii asupra securității locurilor de muncă, potrivit studiului realizat de universitatea spaniolă. 

Cercetarea arată că, dintr-un eșantion de 3.000 de europeni, 68% doresc ca guvernele lor să introducă reguli pentru a proteja locurile de muncă de nivelul tot mai ridicat de automatizare pe care îl aduce inteligența artificială.

Acest număr este cu 18% mai mare decât numărul persoanelor care au răspuns în același mod la o cercetare similară pe care IE University a realizat-o în 2022. Anul trecut, 58% dintre oameni au răspuns la studiul realizat de IE University spunând că sunt de părere că AI ar trebui reglementată.

"Cea mai frecventă teamă este potențiala pierdere a locurilor de muncă", a declarat Ikhlaq Sidhu, decan al IE School of SciTech.

Estonia nu se teme de inteligența artificială

Distingându-se de restul Europei, Estonia este singura țară în care această opinie a scăzut - cu 23% - față de anul trecut. În Estonia, doar 35% din populație dorește ca guvernul să vină cu măsuri dure de reglementare, potrivit studiului.

"Sentimentul publicului a crescut în direcția acceptării reglementării AI, în special datorită lansărilor recente de produse de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT și altele", a declarat Sidhu.

Ce a propus Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus un regulament de stabilire a unor norme armonizate privind inteligență artificială.

Acest regulament abordează riscurile utilizării specifice ale AI și clasifică aceste riscuri în 4 niveluri diferite:

  • risc inacceptabil
  • risc ridicat
  • risc limitat
  • risc minim

În acest sens, Comisia Europeană a propus un buget de 2,5 miliarde euro pentru favorizarea răspândirii inteligenței artificiale în întreagă economie și societate europeană.

Modul în care ne apropiem de inteligența artificială (IA) va defini lumea în care trăim în viitor. Pentru a contribui la construirea unei Europe reziliente pentru deceniul digital, cetățenii și întreprinderile ar trebui să se poată bucura de beneficiile IA și să se simtă în siguranță și protejați. Strategia europeană privind IA vizează transformarea UE într-un centru de talie mondială pentru IA și asigurarea faptului că IA este centrată pe factorul uman și de încredere. Un astfel de obiectiv se traduce în abordarea europeană a excelenței și a încrederii prin norme și acțiuni concrete - arăta Comisia Europeană.

Ce domenii ar putea fi afectate

Un raport recent al Goldman Sachs arată că IA are un impact profund asupra locurilor de muncă.

În general, locurile de muncă care implică activități repetitive sunt cele mai afectate. Acestea includ, fără a se limita doar la acestea, domenii precum contabilitate, producție, transporturi și diverse servicii financiare.

În domeniul transporturilor, spre exemplu, inteligența artificială poate fi utilizată pentru a automatiza procese precum planificarea rutelor sau monitorizarea flotelor.

Editor : C.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri