Ghețarul de la Scărișoara, un instrument de măsurat vremea unic în Europa. Ce spun experții despre uriașul bloc de gheață
România se mândrește cu un instrument de măsurat vremea unic în Europa. Este vorba despre ghețarul de la Scărișoara, din Munții Apuseni. Uriașul bloc de gheață este o unealtă deosebit de importantă pentru climatologi.
Primul caz de variola maimuței în Europa. Avertismentul dr. Adrian Marinescu: Noua tulpină mpox poate pune probleme
Vacanță de coșmar pentru sute de români. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate
Strat de 30 de centimetri de grindină pe străzi din Franța
În Europa a fost mai cald decât în Sahara
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Europa
2024 ar putea aduce alte recorduri
Un fenomen rar a fost surprins la Marea Neagră
Iarnă „ca pe vremuri”, în Europa
Avertisment sumbru la summitul pentru climă, din Dubai
Analizând gheața din care este format, cercetătorii pot afla cum a fost vremea acum 2.000 de ani și ce temperaturi erau atunci.
Ghețarul de la Scărișoara are o valoare enormă pentru România. Pe lângă faptul că este o atracție turistică importantă și este zilnic vizitat de mii de turiști, ghețarul este și un termometru istoric.
În gheață se află prinse toate informațiile de care au nevoie oamenii de știință, pentru a afla ce temperaturi au fost în urma cu sute de ani, dar care contribuie și la imaginea de ansamblu pentru estimarea climei pe viitor.
Roxana Bojariu, climatolog: „Există anumite informații care ne pot da certitudini sau intervale de probabilitate. În ceea ce privește datele paleoclimatice, noi avem măsurători directe, cu termometrul, pentru ultima sută și ceva de ani. În anumite locuri din Europa sunt și date mai vechi de 200 de ani, de 200 și ceva de ani, dar atunci când avem perioade mai îndepărtate, ne bazăm pe aceste informații ce se pot extrage și pe baza metodelor științifice pot fi interpretate și avem estimări ale temperaturii, ale precipitațiilor, chiar și ale compoziției atmosferei din vremuri mult mai vechi, când nu ai cum să ai măsurători directe.”
Turist: „Vai, nu știam acest lucru. E bine de știut, e formidabil.”
Turist: „Foarte frumos. Interesant, frumos.”
Turist: „N-am știut, n-am știut. Este o chestie wow.”
La ultima măsurătoare, ghețarul de la Scărișoara avea 120.000 metri cubi, fiind cel mai mare ghețar aflat într-o peșteră din Europa și printre cei mai spectaculoși din lume.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News