Live

Adevărul despre jobul cel mai râvnit de toți pasionații de jocuri video

Data publicării:

Râvnită de toţi pasionaţii de jocuri video, meseria de game tester este mai mult decât pare la prima vedere. Cum arată un studio de testare din România, dar şi ce implică mai exact un astfel de job, aflaţi dintr-un reportaj 2.0.

Știți acel moment în care ați jucat zile întregi același nivel, fără sorți de izbândă, și, deodata, ați reușit să îl finalizați ca prin magie? Ei bine, magia exista și o fac niște oameni atenți, meticuloși și pasionați, cunoscuți drept game testeri. Segmentul de testare de jocuri este extrem de popular printre tineri, însă desconsiderat de cei care nu știu cum funcționează industria de game development.

Ionuţ Cătănoiu, QA Analyst: Multă lume crede că atunci când te angajezi ca tester în domeniul ăsta al jocurilor stai toată ziua bună ziua şi te joci şi faci ceea ce îţi place ţie mai mult acasă.

Radu Lăzărean, QA Lead: Prima regulă este: nu ne jucăm toată ziua.

Cristina Simion – QAT: QA-ul este foarte important pentru că un joc, oricât de bine este pus la punct, nu îl poţi lansa dacă are probleme de grafică, de funcţionalitate, de sunet. Şi ai nevoie de QA ca să se asigure că găseşte problemele respective şi le anunţă mai departe şi sunt fixate.

Radu Lăzărean, QA Lead: Efectiv jucat este, dacă este, spre final, când s-au făcut toate testele de bază şi căutăm să vedem dacă ne-a scăpat ceva. Toată lumea poate să se uite oriunde, cele mai ciudate întrebuinţări ale aplicaţiei pune-le în practică, chiar dacă în mod normal un user nu le-ar face, fă-le tu, nu se ştie niciodată dacă se poate ajunge la acel scenariu pe live. Şi nu vrem să se ajungă la niciun scenariu negativ pe live. Nimic care să îl facă pe utilizator să se gândească la o altă aplicaţie, să considere că nu a fost cea mai bună investiţie. Nu, vrem să îţi placă ce faci, vrem să vrei să te întorci în jocul respectiv, să fie plăcut.

Ionuţ Cătănoiu, QA Analyst: Ceea ce trebuie lumea să înţeleagă este că e exact ca şi cum ai lucra într-o fabrică de pantofi. Dacă acel pantof, calapodul nu este făcut aşa cum trebuie, nicio persoană nu va putea să se încalţe cu acel pantof, cu acea încălţăminte.

Ionuț lucrează în industria de gaming de șapte ani. A terminat facultatea de Științe și Mediu, nu a reușit să se angajeze în domeniu, așa că s-a întors la prima dragoste - jocurile video. A început ca tester de jocuri pentru PC și console, iar acum este Quality Analyst la o companie care produce aplicații populare pentru Facebook. Candy Crush, Pet Rescue, Paradise Bay, Bubble Witch Saga - pe toate le-a testat măcar o dată.

Ionuţ Cătănoiu, QA Analyst: Ne axăm mult mai mult pe partea de exploratory testing, de a face tracking, de a ţine legătura cu ATL şi cu echipele de producţie şi echipele de jocuri. În mare parte, noi suntem cei care au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte aplicaţiile care sunt date în producţie şi care sunt lansate pe piaţă.

Ionuţ Cătănoiu, QA Analyst: Aportul meu se vede în momentul în care eu declar acel bug, acea problemă, acea eroare în jocul respectiv.

Cristina Simion, QAT: Îmi place foarte mult să descopăr chestii noi şi că faptul că pot să ajut la calitatea unui joc, să îl fac mult mai bun şi ca oamenii să se bucure de el e super.

Cristina își aduce aminte că i-au plăcut jocurile video încă de când era copil, dar nu și-a imaginat niciodată că va ajunge să facă un job din pasiunea ei. Are deja patru ani de când este game tester și nu vede alt domeniu mai potrivit în care să lucreze, deși a absolvit Limbi Străine.

Cristina Simion, QAT: Nu m-am gândit că o să ajung să lucrez în domeniul ăsta, dar cu ajutorul prietenilor care mi-au propus să aplic pentru un job am ajuns să lucrez într-o firmă de gaming.

De cele mai multe ori, un joc nu ajunge cu greşeli, erori sau probleme pe piaţă şi asta se datorează departamentului de Quality Assurance, care îl întoarce pe toate părţile şi îl testează în toate variantele posibile, până când ajunge la cea mai bună versiune.

Cristina Simion, QAT: Primim nişte teste pe care le rulăm, vedem că nu sunt probleme, dacă sunt probleme le comunicăm mai departe echipelor de development.

Ionuţ Cătănoiu, QA Analyst: Când lansezi un joc trebuie să ai grijă ca în momentul în care un jucător l-a instalat, în primele minute în care el joacă acel joc trebuie să îi captezi atenţia, să îl provoci să vrea să continue şi nu doar să intre, să îl vadă, se plictiseşte, dă uninstall şi încearcă alt joc, că sunt milioane de jocuri pe AppStore şi în PlayStore, au de unde să aleagă.

Radu Lăzărean, QA Lead: Trebuie să iasă cât mai aproape de perfecţiune jocurile.

Dacă vrei să devii game tester, nu este suficient să îţi placă jocurile. Atenţia la detalii, răbdarea şi seriozitatea sunt calităţi fără care nu treci de interviul de angajare.

Ionuț Catanoiu, QA Analyst: Trebuie să ai rabdarea necesară ca să poți să intri în acel state of mind necesar de a duce la bun sfârșit task-ul pe care îl ai în ziua respectivă, că este de tracking, că este de regresie, că este de a verifica niște test case-uri, că este de a verifica bug-urile care au venit de la programatori.

Cristina Simion, QAT: Trebuie să fii o persoană comunicativă, sa îți placă jocurile în primul rând, să fii deschis la orice situație s-ar ivi, să ai un ochi un pic format pentru orice mici detalii.

Radu Lazarean, QA Lead: Ce ne place nouă să vedem la interviu, pe lângă lucrurile astea de bază, sunt persoane interesate de dezvoltarea lor personală sau profesională. Daca tu știi ce vrei să faci mai departe și investești timp și energie în tine, atunci ăsta e locul ideal.

Testarea de jocuri este și o rampă de lansare pentru cei mai mulți dintre cei care lucrează în industrie. Game testerii intră în contact cu toate departamentele de producție ale unui joc, de la programatori și până la game designeri, în funcție de problemele pe care le identifică. Asta le da și ocazia să descopere ce le-ar plăcea să facă mai departe, iar dezvoltarea profesională este încurajată în majoritatea companiilor de game development.

Ionuţ Cătănoiu, QA Analyst: e poţi duce în multe alte direcţii, ori la acelaşi nivel, ori, din punct de vedere ierarhic, mai sus. Şi anume, de la un Q Analyst poţi să devii Senior Q Analist. De la Q Analist poţi să treci la game designer, la level designer, la scrum master, la lead, la product manager, şamd.

Nu ar trebui să se creeze ideea că dacă intri în domeniul testării, acolo rămâi şi acolo încremeneşti.

Cristina Simion, QAT: Poţi să ceri training-uri, ţine doar de tine şi ajutor ţi se oferă.

Radu Lăzărean, QA Lead: Că vorbim de design, de grafică, de programare, management, fiecare ce îşi doreşte să facă mai departe. Nu că există posibilitatea, nu ştim cum să o încurajăm mai tare şi cum să o dăm mai facil oamenilor. Orice investiţie în angajat se întoarce în companie.

Ca în orice meserie, exista plusuri și minusuri, însă Cristina și Ionuț spun că, la finalul zilei, balanța se înclină în favoarea lor.

Ionuţ Cătănoiu, QA Analyst: Trebuie să ştii cum să vorbeşti cu acele echipe de producţie pentru a te face înţeles în ceea ce priveşte calitatea jocului respectiv şi pentru a îi face să înţeleagă că nu suntem aici degeaba şi că nu suntem simpli jucători.

Cristina Simion, QAT: Mai ales când sunt anumite features pe care trebuie să le testăm, trebuie lansate cât mai repede, eşti contratimp uneori şi trebuie să ai grijă să nu greşeşti ceva, să nu ratezi ceva important. Dar, în mare parte, pot să zic că este o muncă stress free. Şi aş vrea să mă duc spre departamentul de artă.

Ionuţ Cătănoiu, QA Analyst: În esenţă, îmi doresc să ajung undeva să fiu un lead de echipă, să pot să dau şi eu mai departe ceea ce am învăţat la rândul meu.

Radu Lăzărean, QA Lead: Partea cea mai frumoasă cred că e feedback-ul pe care îl primeşti de la utilizatori. Dacă lumea e mulţumită de aplicaţia pe care tu ai ajutat să o aduci în punctul ăla, dacă vezi cinci stele, de acolo cred că vine satisfacţia.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Actorii care pun voci în jocurile video protestează față de companiile care „folosesc abuziv AI-ul” și anunță grevă

Un băiat arestat la domiciliu pentru tâlhărie a cerut instanței să se poată muta în altă parte pentru că acasă se plictisește

Creatorul "Dragon Ball" a murit la 68 de ani. Benzile desenate au inspirat filme, jocuri video și seriale TV în 80 de țări

Sindicatul actorilor americani de la Hollywood protestează și legat de jocurile video. Un nou acord din industrie i-a revoltat

Partenerii noștri