Live

FOTO Primele imagini cu locul în care o rachetă abandonată în spaţiu s-a prăbuşit pe Lună. Nici acum nu se știe cui aparținea

Data actualizării: Data publicării:
Craterul dublu format pe suprafața Lunii la ciocnirea cu o rachetă de origini necunoscute. Foto: NASA

O rachetă abandonată în spaţiu s-a prăbuşit în 4 martie pe faţa nevăzută a Lunii. Imaginile trimise acum de sonda Lunar Reconnaissance Orbiter a NASA i-a luat pe astronomi prin surprindere, deoarece craterul format nu se aseamănă cu cele lăsate de alte rachete care au căzut pe suprafața satelitului.

Fragmentul de rachetă avea greutatea de trei tone şi era monitorizat de mai mulţi ani, însă originea sa a rămas necunoscută. Iniţial, astronomii au crezut că fragmentul ar fi putut să se fi desprins dintr-o rachetă lansată de SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, apoi au spus că a făcut parte, de fapt, dintr-o rachetă chineză, însă China a negat această ipoteză.

Surprinzător este însă faptul că racheta prăbușită a format două cratere, în loc de unul singur, așa cum se așeptau oamenii de știință de la NASA. Craterul dinspre est are 18 metri diametru și este ușor suprapus peste un crater spre vest, de 16 metri diametru, potrivit NASA.

Acest lucru poate indica faptul că corpul rachetei avea mase mari la fiecare capăt. De obicei, o rachetă uzată are masa concentrată la capătul motorului; restul rachetei constă în principal dintr-un rezervor de combustibil gol. Natura dublă a craterului da însă indicii despre proveniența rachetei.

Niciun alt corp de rachetă nu a lăsat un crater dublu la impactul cu Luna. Cele patru cratere lăsate de rachetele Apollo SIV-B aveau un contur neregulat erau mult mai mari, cu diametrul de 35-38 de metri.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

Momentul în care o fostă educatoare de grădiniță doboară o rachetă de croazieră rusească utilizând un sistem antiaerian sovietic

Ucraina mărește producția de rachete Neptun și le modifică pentru lovituri cu rază lungă de acțiune

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

Partenerii noștri