Live

Video Experiment inedit în spațiu. Omenirea va încerca în premieră să devieze cursul unui asteroid

Data actualizării: Data publicării:
Misiunile DART și Hera își propun să devieze traiectoria dublului asteroid Didymos Foto: ESA

Europenii (ESA) și americanii (NASA) s-au asociat într-un proiect unic, pentru a contacara riscul unui impact grav pentru Terra: vor face un experiment de deviere a traiectoriei unui asteroid. 

Misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA) se numește Hera, iar cea a NASA poartă numele DART, dar ambele își propun să studieze devierea artificială a unui asteroid într-o situație reală, altfel spus, în spațiu. 

Francezul Patrick Michel este director de cercetare la Observatorul Coasta de Azur, coordonator al misiunii Hera. El a explicat într-un interviu pentru Ouest-France în ce constă acest proiect comun al ESA și NASA.

Vizat de experiment, un asteroid „dublu”

Va fi prima experiență bine documentată despre impactul artificial asupra unui asteroid.  Vizată de impact va fi Didymoon, „luna” dublului asteroid Didymos.

Misiunea cuprinde, pe de o parte, impactorul cinetic DART al NASA, care se va ciocni cu corpul ceresc în 2022, în timp ce europenii vor trebui să facă măsurători precise și să studieze Didymoon și craterul pe care îl va lăsa proiectilul, până în 2026. 

Didymoon are 165 de metri diametru și va fi cel mai mic corp ceresc vizitat vreodată de o sondă spațială. 

Impactorul NASA nu este echipat cu vreo încărcătură explozivă. El este trimis doar pentru a se intersecta cu traiectoria asteroidului la viteza de 20.000 de km/h. Înainte de a intra în coliziune, DART va lansa un mic satelit (cubesat), Licia, al agenției spațiale italiene. Licia va furniza imaginile primelor sute de secunde ale impactului.

Foto: ESA–ScienceOffice.org

„Nu ne jucăm biliard cu asteroizii”. Ce trebuie să se întâmple?

Din cauza atracției slabe pe care o exercită un corp ceresc precum Didymoon, e nevoie doar de 10 minute pentru a forma un crater.  Se va putea măsura ejecția primelor particule, iar asta va ajuta la conturarea unui model pentru un astfel de impact. 

Nu ne jucăm biliard cu asteroizii, manevrele trebuie foarte bine controlate, spune cercetătorul Patrick Michel.

A fost ales un asteroid dublu, Didymos (înseamnă „gemeni” în greaca veche) în ideea de a face experimentul asupra micului său satelit natural. Didymos va trece suficient de aproape de Terra în 2022 pentru a putea observa și măsura cu ușurință perturbarea traiectoriei Didymoon din cauza impactului cu DART.

Micul satelit natural face înconjurul asteroidului în circa 12 ore. 

Ideea de la care pleacă experimentul este ca impactorul DART să aibă suficient de multă energie pentru a o transmite Didymoon, astfel încât perturbarea perioadei de revoluție a micului satelit în jurul Didymos să fie de patru minute. În plus, cu cât mai multă materie va fi dislocată în direcția opusă proiectilului în momentul impactului (craterul pe care îl va forma), cu atât devierea va fi mai mare. 

Brian May, chitarisul formației Queen, care este și astrofizician, prezintă în videoclipul următor în ce constă misiunea Hera:

Cunoștințele noastre actuale indirecte ne spun că aceste obiecte ar putea fi atât monolitice, cât și constituite dintr-un conglomerat de roci, cu zone de vid mai mai mari sau mai mici între ele. Or, răspunsul unui obiect la impact depinde și de această structură internă.

Asteroizii au însă misterele lor fascinante. Asteroidul Bennu are ejecții de materie fără ca cercetătorii să știe de ce. 

Pe de altă parte, asteroizii sunt o materie de la originea sistemului nostru solar, este cel mai vechi material pe care îl avem la dispoziție. Planetele, care sunt mari și au fost încălzite, și-au pierdut memoria compoziției lor originare, spre deosebire de asterozi, care sunt fragmente din istoria de 4,567 miliarde de ani a sistemului solar. Datorită dimensiunii lor reduse, nu s-au încălzit și nu s-au transformat, iar studierea lor ar putea aduce noi informații despre origini. 

Alte soluții pentru a evita impactul cu un asteroid

Dacă un impactor cinetic se va dovedi inoperant, oamenii de știință au imaginat și alte metode pentru a îndepărta riscul unei ciocniri. Există, astfel, ideea unei „tractări” gravitaționale, care constă în a trimite un satelit artificial în proximitatea unui asteroid. În acest caz, s-ar merge pur și simplu pe legea lui Newton și asteroidul ar fi atras grație masei satelitului.

Însă dacă dimensiunile asteroidului ar fi destul de mari, ar trebui să putem trimite un satelit gigantic, iar devierea traiectoriei s-ar face destul de lent. Aici ar fi nevoie încă de cercetare, iar misiunea Hera-DART ar putea ajuta în acest sens.

Sunt explorate și alte metode, cum ar fi „ancorarea” pe asteroid a unui fel de panou uriaș, care să acționeze precum vela unei nave și să se folosească de vântul solar pentru a devia traiectoria obiectului ceresc. Este însă o soluție destul de fantezistă, iar punerea ei în practică ar depinde de prea multe variabile.

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Înainte și după dezastru. Cum se vede din satelit tragedia din regiunea Valencia

Partenerii noștri