Live

„Este de grosimea unei molecule”. Un grup de cercetători spune că a găsit o soluție de a salva Marea Barieră de Corali

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Un grup de cercetători a dezvoltat un „scut solar” ce ar putea preveni albirea care între 2016 şi 2017 a afectat Marea Barieră de Corali din nord-estul Australiei, au informat marţi surse ştiinţifice citate de EFE şi AFP, citate de Agerpres.



Este vorba de o peliculă biodegradabilă, de 50.000 de ori mai subţire decât un fir de păr ce conţine carbonat de calciu, aceeaşi substanţă expulzată de polipii de corali pentru a construi un schelet, notează Fundaţia Marii Bariere de Corali într-un comunicat.

Stratul „este proiectat pentru a se depune pe suprafaţa apei deasupra coralilor, în loc de a fi aşezat direct asupra lor, pentru a le oferi un scut împotriva soarelui", a informat Fundaţia, care a beneficiat de colaborarea Universităţii din Melbourne şi Institutului Australian de Ştiinţe Marine.

Proiectul, finanţat de The Tiffany & Co. Foundation, se află în fază iniţială şi a fost testat la scară mică în experimente care au demonstrat că această peliculă reduce lumina soarelui în proporţie de 30 la sută fără a afecta coralii.

„Cercetătorii au testat eficienţa peliculei de grosimea unei molecule asupra a şapte specii de corali diferite, simulând condiţiile în cazul de albire, în simulatorul marin al Institutului Australian de Ştiinţe Marin", a declarat directoarea Fundaţiei, Anna Marsden.

Proiectul a fost dezvoltat pentru a explora noi modalităţi de a reduce impactul albirii coralilor din Marea Barieră, cel mai mare sistem de recif de corali din lume.

„Este importat de remarcat că nu pretinde să fie o soluţie care să se aplice asupra întregii suprafaţe de 248.000 kilometri pătraţi a Marii Bariere, pentru că nu ar putea fi practic. Pelicula este pentru a fi desfăşurată în mod redus şi local pentru a proteja ariile cu risc înalt", a precizat Mardsen.

Albirea coralilor intervenită în perioada 2016 - 2017 a afectat aproximativ 1.500 de kilometri din Marea Barieră de Corali, două treimi din total.

Declarată Patrimoniul Mondial UNESCO şi gazdă a 400 tipuri de corali, 1.500 de specii de peşti şi 4.000 varietăţi de moluşte, Marea Barieră de Corali a început să se degradeze în anii 1990, din cauza a impactului încălzirii globale şi creşterii nivelului de aciditate al apelor ca urmare a prezenţei dioxidului de carbon din atmosferă.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi părinți din Australia au pretins că fiul lor are cancer pentru a primi donații. I-au ras sprâncenele și l-au pus în scaun cu rotile

Australia vrea să forțeze în continuare marile platforme digitale să plătească pentru afișarea știrilor

O maşină a fost incendiată în Australia şi mai multe clădiri au fost pictate cu graffiti anti-Israel

Grav incident de biosecuritate: sute de mostre de virusuri periculoase au dispărut dintr-un laborator de cercetare

Partenerii noștri