Live

Economia circulară: Cum se poate dezvolta economia României prin adoptarea unui sistem eficient de garanție-returnare

Data publicării:
România încearcă să implementeze un sistem de garanție-returnare. Foto: Profimedia Images

Comerțul de bunuri la nivel global își va pierde din „avânt” în ultimele luni ale anului 2022 și va continua să se situeze la cote modeste inclusiv în 2023, conform celui mai recent avertisment venit din partea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Experții OMC arată că, în acest moment, lumea este lovită simultan de patru „șocuri”: un șoc de securitate (războiul din Ucraina), un șoc energetic, unul al prețului alimentelor (în continuă creștere) și unul climatic. O posibilă soluție la aceste crize globale suprapuse îl reprezintă așa-numitul concept al „economiei circulare”, devenit extrem de popular în UE, unde e apreciat drept un model prin care se poate realiza dezvoltarea economică, fără efecte asupra mediului. România este și ea în plin proces de implementare a sistemului garanție-returnare, despre care se crede că va genera o eficiență de peste 90%.

În esență, economia circulară reprezintă un sistem care protejează atât bugetul personal cât și resursele planetei, cu amprentă scăzută asupra climei și mediului.

Principiul de bază al economiei circulare constă în ideea reutilizării, reparării, renovării sau a reciclării materialelor și produselor existente, cât mai mult posibil. Acest principiu se situează, practic, la colțul opus față de modelul liniar de economie tradițională, bazat pe consum excesiv și mare producător de deșeuri.

UE a adoptat deja un plan de acțiune elaborat pentru trecerea la un astfel de sistem, bazat pe economia circulară.

România încearcă să implementeze și ea un sistem de garanție-returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu care de obicei conțin băuturi. Acest sistem în care costul produsului va fi suplimentat cu 50 de bani pe sticlă/ambalaj de până la 3 litri, sumă ce va putea fi recuperată la returnare, este menit să contribuie la ținta de reciclare a României.

6 miliarde de ambalaje vor intra în sistemul de garanție-returnare al României

România poate atinge prin acest program țintele de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Aceste ținte sunt ca, până în 2025, să fie colectate 77% din PET-uri, iar până în 2029 colectarea să ajungă la 90%. Sistemul permite și colectarea eficientă a sticlei și aluminiului.

Subiectul a fost abordat în emisiunile „Planeta esti tu!”, difuzate de Digi 24 pe data de 2 și 23 octombrie 2023.

Sistemul garanție-returnare va fi implementat în România. Foto: Getty Images

Fiecare consumator de produse ambalate în sticle PET, de sticlă sau aluminiu va avea astfel posibilitatea să-și recupereze garanția, dacă aduce înapoi ambalajul, care va fi dotat cu un cod de bare special, astfel încât acel produs să poată fi identificat că provine din acel sistem de garantare – returnare. Aceste ambalaje devin materii prime care intră în economia circulară și nu mai risipim energie, materie primă și nu producem deșeu, ci reciclăm. Din deșeurile care vin din gospodării, 90% ar trebui să ajungă la reciclare și 10% la gropile de gunoi.

Marea majoritatea a acestor aparate se vor găsi la supermarketuri și mari centre comerciale.

În zona rurală, în marea majoritate a magazinelor mici se va prelua manual, se va înmâna garanția, se va pune în saci special pregătiți pentru sticle, PET și aluminiu, ele vor fi colectate de un sistem național de logistică și vor ajunge la acel operator unic care le va sorta, pregăti pentru reciclare și le va da mai departe la unitățile de reciclare. Ambalajele pot fi predate la orice magazin, la orice punct de colectare.

Mecanismul urmează a fi complet implementat în anul 2023, deoarece, potrivit guvernului, ar fi nevoie de o infrastructură de gestionare a ambalajelor care deocamdată lipsește.

Pentru a funcționa, sistemul are nevoie de 100.000 de aparate de colectare automată, dar și de cinci fabrici unde vor ajunge toate ambalajele. Conform autorităților, în România ajung pe piaţă în jur de 6 miliarde de ambalaje care intră în acest sistem de garanţie-returnare.

Acest articol este susținut de ING.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce garanție au produsele cumpărate în perioadele de reduceri. Recomandări de Black Friday de la directorul ANPC

O mamă a impresionat pelerinii, la Sf Parascheva: „Strâng sticle, să poată merge copilul meu la școală, să nu fie ca mine, cu 4 clase!”

Ce a constatat ministrul Mediului după ce a survolat sudul României: „Aproape în fiecare comună am văzut un depozit ilegal de deșeuri”

Ministrul Mediului a anunțat câte sticle puse pe piaţă în august au fost returnate: „Este o cifră la care nici nu visam”

Partenerii noștri