Unde este Doggerland, civilizația din Europa „înghițită” de ape
Cercetătorii belgieni și britanici studiază fundul Mării Nordului, în încercarea de a găsi urmele unei civilizații care trăia aici în urmă cu mii de ani, în epoca în care o vastă întindere de pământ lega teritoriul actual al Regatului Unit de continentul european. Zona a fost numită Doggerland.
Cercetătorii vor să descifreze secretele care zac pe fundul apelor reci ale Mării Nordului. Sunt profesori de la Universitatea Gand (Gent) din Belgia și de la Universitatea Bradford din Regatul Unit, care au prelevat sedimente de pe fundul submarin din largul coastelor britanice și olandeze. Obiectivul lor este de a încerca să găsească urmele unei vechi civilizații care ar fi trăit acum mii de ani într-o regiune acoperită azi de apele Mării Nordului. În acea epocă, Regatul Unit nu era un arhipelag, ci mai degrabă o peninsulă, iar o vastă întindere de pământ o lega de continent, de Franța și Danemarca actuale.
Această regiune „înghițită” a fost denumită de arheologi Doggerland. Ar fi dispărut sub ape în urmă cu 8.000 - 10.000 de ani, la sfârșitul ultimei ere glaciare, odată cu topirea ghețarilor și ridicarea nivelului mării, scrie The Guardian.
Ce se știe despre regiunea înghițită de ape
Dacă cercetătorii britanici și belgieni ar reuși să depisteze vestigiile unei civilizații pe fundul Mării Nordului, ar fi o premieră, spune Vincent Gaffney, un arheolog britanic care a participat la ultimele cercetări. Pentru că, deși subiectul îi contrariază mult pe oamenii de știință, nu se știe aproape nimic despre această întindere de pământ, considerată de unii un adevărat „continent pierdut”.
Pe fundul Mării Nordului nu a fost descoperită deocamdată nicio urmă a unei așezări permanente, dar cercetătorii știu că vânătorii cutreierau Doggerland înainte de a fi înghițită de ape.
Mici indicii
În largul coastelor de nord-est ale Regatului Unit, de exemplu, cercetătorii au găsit urme de pași de copii și adulți. Se păstrau într-o pădure scufundată, veche de 7.000 de ani, acoperită de nisip.
Alte exemple: pescarii au prins în plasele lor oase și instrumente vechi de 9.000 de ani. Este logic. În urmă cu 10.000 de ani, acest spațiu era unul dintre cele mai prielnice pentru vânătoare, prinderea de păsări și pescuit din Europa.
Era o regiune cu dealuri cu pante nu prea abrupte, mlaștini și păduri. Astăzi, n-au mai rămas decât vastele întideri de apă ale Mări iNordului și secretele pe care cercetătorii încearcă acum să le descifreze.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News