Live

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Data publicării:
Munții Chanbai din China, locul unde a fost descoperit un crater de impact. Foto: Profimedia

Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit pentru prima dată un crater de meteorit pe o creastă montană din China, potrivit unui articol publicat recent în revista academică Matter and Radiation at Extremes.

Craterele de meteoriţi de pe Pământ sunt depresiuni circulare formate în urma impactului cu corpuri cereşti venite din spaţiu, cum ar fi asteroizii. Meteoriţii nu sunt doar o prezenţă fascinantă în natură, ci şi una dintre bazele importante pentru studiul ştiinţific al spaţiului cosmic, potrivit experţilor de la Centrul pentru cercetare avansată în domeniul ştiinţei şi tehnologiei de înaltă presiune, cu sediul la Beijing, scrie Xinhua, potrivit Agerpres.

Până în prezent, peste 200 de cratere de meteoriţi au fost identificate şi confirmate pe Terra, însă craterele de meteoriţi descoperite în China sunt extrem de rare, au declarat reprezentanţii centrului.

Craterul de impact Hailin, recent descoperit, este situat în munţii aflaţi la nord de oraşul Hailin, în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei.

Craterul s-a format pe creasta unui munte, cu un diametru de 1.360 de metri, având forma unui colector de praf oval. Diferenţa de înălţime dintre cel mai înalt punct de pe marginea sa şi cel mai jos punct din centrul craterului este de peste 100 de metri, motiv pentru care formaţiunea se aseamănă cu o pâlnie mare atârnată pe o creastă montană, situată într-o divizie a Munţilor Changbai.

„Acest impact a avut loc la sfârşitul erei Cenozoice, cu aproximativ sute de mii de ani în urmă”, a explicat Chen Ming, cercetător în cadrul centrului.

Potrivit experţilor, această descoperire contribuie la îmbogăţirea înţelegerii umane a istoriei coliziunilor planetare şi oferă o nouă perspectivă pentru explorarea mecanismelor craterelor de impact şi a efectelor metamorfice de şoc care duc la formarea terenurilor şi a formelor de relief speciale din China.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pământul se desparte de „mini-luna” sa temporară, care ar putea fi o bucată din Lună. Când se va apropia din nou de planeta noastră

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

Partenerii noștri