Foto Strămoșii noștri confecţionau intenționat obiecte sferice în urmă cu 1,4 milioane de ani (studiu)
Oamenii străvechi apreciau geometria şi simetria şi confecţionau intenționat obiecte sferice în urmă cu 1,4 milioane de ani, au concluzionat oamenii de știință în urma analizei unor bile preistorice din piatră. Deși au putut determina intenția, cercetătorii care au analizat pietrele descoperite într-un sit arheologic nu au putut stabili scopul pentru care au fost create.
Experţii de la Universitatea Ebraică din Israel au analizat 150 de sfere din calcar - sau sferoide - dezgropate în 'Ubeidiya, un sit arheologic situat în Depresiunea tectonică a Israelului.
Echipa a reconstituit paşii necesari creării unor astfel de sferoide şi a descoperit că urmele de pe artefacte au fost create ca parte „a unui obiectiv preconceput de a confecţiona o sferă”, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Descoperirea lor, publicată în revista Royal Society Open Science, contrazice perspectiva potrivit căreia sferoidele au fost create ca produse derivate ale altor sarcini.
„Cea mai mare semnificaţie a descoperirilor este aceea că aceste sferoide din 'Ubeidiya par să fie confecţionate cu intenţie, în scopul obţinerii unei sfere”, au spus cercetătorii.
„Acest lucru sugerează aprecierea geometriei şi simetriei de care dădeau dovadă hominizii în urmă cu 1,4 milioane de ani”.
Cum au fost create sferele
Sferoidele străvechi făceau parte din viaţa cotidiană a oamenilor preistorici care au trăit acum două milioane de ani, dar scopul exact pentru care erau folosite rămâne un mister.
Pentru a înţelege mai multe despre aceste obiecte enigmatice, cercetătorii au folosit metode de analiză 3D, precum şi alte tehnologii inovatoare pentru a recrea modul în care erau confecţionate, pe baza urmelor şi a geometriei sferoidelor.
Echipa de cercetători crede că aceste obiecte au fost „cioplite” cu intenţie cu o tehnică de modelare a pietrei prin lovire.
Cercetătorii spun că blocurile din calcar au fost „micşorate” pentru a crea forme sferice.
Obţinerea unei sfere ideale necesita abilităţi excepţionale de cioplire şi un obiectiv clar prestabilit, a adăugat echipa.
Cu toate acestea, utilitatea sferoidelor rămâne în continuare neclară.
„Tot nu ştim cu siguranţă la ce anume erau folosite”, a spus Muller.
„E necesară multă muncă pentru a restrânge eventualele lor funcţionalităţi”.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News