Live

Foto Resturi din naveta spaţială Challenger, descoperite accidental în Atlantic, unde se filma un documentar despre Triunghiul Bermudelor

Data publicării:
Fragmentul din naveta Challenger are aproape 7 metri lungime. Foto: Profimedia

Scafandrii unei echipe de filmare, care căutau epava unei aeronave din cel de-al Doilea Război Mondial în largul coastei statului american Florida, în celebrul Triunghi al Bermudelor, au descoperit un fragment din naveta spaţială Challenger, care a explodat în 1986, la un minut după lansare, a anunţat joi NASA.

Fragmentul din naveta spaţială, foarte bine conservat pe fundul Oceanului Atlanticului, este unul dintre cele mai mari descoperite după această tragedie care a marcat istoria programului spaţial american, a precizat NASA într-un comunicat citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Pe 28 ianuarie 1986, naveta Challenger a explodat la 73 de secunde după decolarea de la Centrul spaţial Kennedy din Florida, provocând moartea celor şapte membri ai echipajului, între care şi profesoara Christa McAuliffe.

„Această descoperire ne oferă ocazia să ne oprim încă o dată asupra moştenirii celor şapte pionieri pe care i-am pierdut şi să reflectăm asupra modului în care această tragedie ne-a schimbat”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, în comunicat.

Descoperire accidentală

Descoperirea fragmentelor de navă a fost accidentală, scafandrii căutând altă epavă în zonă. Foto: Profimedia

Scafandrii explorau fundul oceanului în largul Florida la începutul acestui an pentru un documentar History Channel numit „The Bermuda Triangle: Into Cursed Waters” despre Triunghiul Bermudelor, zona din Oceanul Atlantic care este subiectul numeroaselor mituri referitoare la presupusa dispariţie supranaturală a unor avioane şi nave. Echipa de filmare căuta epava unui avion de salvare PBM Martin Mariner, care a dispărut fără urmă pe 5 decembrie 1945, în timp ce plecase în căutarea a cinci bombardiere ale Marinei SUA care dispăruseră în aceeaşi zi.

Descoperirea marchează prima dată în 25 de ani când o bucată din naveta Challenger a fost localizată.

Nelson a declarat că NASA încearcă să stabilească dacă va recupera epava şi „ce acţiuni suplimentare poate întreprinde cu privire la acest artefact care să onoreze moştenirea lăsată de astronauţii Challenger şi familiile care i-au iubit”.

Primul episod din documentar, care va fi difuzat pe History Channel pe 22 noiembrie, va avea ca vedetă o navetă spaţială.

Locul exact unde a fost descoperit fragmentul din naveta Challenger nu a fost dezvăluit pentru a nu atrage curioşi, însă se află chiar în largul coastei Florida.

Unul dintre scafandri, Mike Barnette, a declarat că NASA ar putea „foarte uşor” să extragă fragmentul din apă, însă un astfel de gest ar putea să „redeschidă răni”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Înainte și după dezastru. Cum se vede din satelit tragedia din regiunea Valencia

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Trei astronauți americani și unul rus, duși la spital după ce au revenit pe Terra la bordul capsulei Crew Dragon a SpaceX

Partenerii noștri