Live

Pericolul din cutiile de conserve. Studiul care răstoarnă ceea ce se știa până acum

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Nanoparticulele din ambalajele alimentare, în special cele de conserve, pot fi foarte periculoase. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că ne împiedică să asimilăm substanţele nutritive din mâncare.

Particulele foarte mici de oxid de zinc sunt prezente în mai toate ambalajele de alimente, pentru că au proprietăţi antimicrobiene. Erau considerate inofensive până acum, dar un studiu recent din Statele Unite crede că ne-ar putea crea probleme serioase.

Experţii au vrut să afle câte nanoparticule de oxid de zinc se transferă din ambalaj în alimente şi cum ne afectează. Au folosit spectrometria de masă şi au examinat mai multe conserve: de ton, de porumb, de sparanghel şi de pui. În unele cazuri, s-a dovedit că aceste mâncăruri conţin chiar şi de o sută de ori doza zilnică recomandată de zinc.

Specialiştii au construit apoi un model de intestin subţire. Testele au arătat că nanoparticulele distrug proeminenţele de pe suprafaţa celulelor intestinale şi schimbă modul în care se absorb substanţele nutritive şi felul în care se formează proteinele. În plus, pot permite unor compuşi să treacă prin sânge, deşi nu ar trebui.

În concluzie, alimentele din conserve ar putea să dăuneze digestiei.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tonul la conservă, contaminat cu mercur. „Un adevărat scandal de sănătate publică”. Pericolele la care sunt expuși consumatorii

Cinci persoane la terapie intensivă, cu botulism, în Franţa. Autoritățile caută 600 de borcane cu pesto, vândute în toată țara

O companie va produce „particula inteligentă” care rezolvă una dintre problemele grave ale omenirii

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Trebuie să evităm consumul de peşte exotic şi să fim atenţi la conserve

Partenerii noștri