Pericolul din cutiile de conserve. Studiul care răstoarnă ceea ce se știa până acum
Nanoparticulele din ambalajele alimentare, în special cele de conserve, pot fi foarte periculoase. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că ne împiedică să asimilăm substanţele nutritive din mâncare.
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Particulele foarte mici de oxid de zinc sunt prezente în mai toate ambalajele de alimente, pentru că au proprietăţi antimicrobiene. Erau considerate inofensive până acum, dar un studiu recent din Statele Unite crede că ne-ar putea crea probleme serioase.
Experţii au vrut să afle câte nanoparticule de oxid de zinc se transferă din ambalaj în alimente şi cum ne afectează. Au folosit spectrometria de masă şi au examinat mai multe conserve: de ton, de porumb, de sparanghel şi de pui. În unele cazuri, s-a dovedit că aceste mâncăruri conţin chiar şi de o sută de ori doza zilnică recomandată de zinc.
Specialiştii au construit apoi un model de intestin subţire. Testele au arătat că nanoparticulele distrug proeminenţele de pe suprafaţa celulelor intestinale şi schimbă modul în care se absorb substanţele nutritive şi felul în care se formează proteinele. În plus, pot permite unor compuşi să treacă prin sânge, deşi nu ar trebui.
În concluzie, alimentele din conserve ar putea să dăuneze digestiei.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News