Pericolul din cutiile de conserve. Studiul care răstoarnă ceea ce se știa până acum
Nanoparticulele din ambalajele alimentare, în special cele de conserve, pot fi foarte periculoase. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că ne împiedică să asimilăm substanţele nutritive din mâncare.
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Câți kilometri de autostradă și drum expres au fost inaugurați în 2024 și ce promit autoritățile pentru acest an
Benzina și călătoria cu metroul se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”
Protest uriaș la Istanbul: Milioane de oameni au ieșit în stradă pentru Palestina, condamnând atacurile israeliene din Gaza
Particulele foarte mici de oxid de zinc sunt prezente în mai toate ambalajele de alimente, pentru că au proprietăţi antimicrobiene. Erau considerate inofensive până acum, dar un studiu recent din Statele Unite crede că ne-ar putea crea probleme serioase.
Experţii au vrut să afle câte nanoparticule de oxid de zinc se transferă din ambalaj în alimente şi cum ne afectează. Au folosit spectrometria de masă şi au examinat mai multe conserve: de ton, de porumb, de sparanghel şi de pui. În unele cazuri, s-a dovedit că aceste mâncăruri conţin chiar şi de o sută de ori doza zilnică recomandată de zinc.
Specialiştii au construit apoi un model de intestin subţire. Testele au arătat că nanoparticulele distrug proeminenţele de pe suprafaţa celulelor intestinale şi schimbă modul în care se absorb substanţele nutritive şi felul în care se formează proteinele. În plus, pot permite unor compuşi să treacă prin sânge, deşi nu ar trebui.
În concluzie, alimentele din conserve ar putea să dăuneze digestiei.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News