Live

O serie de bizare unde radio care par că vin din centrul galaxiei îi derutează pe astronomi. Semnalul nu seamănă cu niciun alt fenomen

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Cercetătorii astronomi au detectat unde radio neobișnuite a căror sursă este centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, relatează CNN. Semnalul nu seamănă cu niciun alt fenomen studiat anterior, ceea ce sugerează că sursa sa ar putea fi un obiect stelar neidentificat până acum.

Luminozitatea obiectului care generează aceste unde radio variază semnificativ, iar semnalul apare și dispare într-o manieră care pare aleatorie, spune Ziteng Wang, principalul autor al studiului publicat în The Astrophysical Journal, doctorand la departamentul de fizică al Universității din Sydney.

„Cea mai bizară proprietate a acestui nou semnal este polarizarea foarte crescută. Lumina sa oscilează doar într-o direcție, însă se rotește”, a spus el.

Echipa de cercetători a crezut, inițial, că ar putea fi vorba de un pulsar, o rămășiță foarte densă a unei stele care se rotește cu viteză și emite furtuni stelare puternice. Totuși, semnalul nu este similar cu ce ar fi de așteptat de la un astfel de astru.

Obiectul stelar a fost numit după coordonatele sale de pe cerul nopții – ASKAP J173608.2321635.

„Acest obiect este special – prima oară a fost invizibil, a devenit luminos, s-a stins, iar apoi a reapărut. Un astfel de comportament este nemaivăzut și extraordinar”, a spus una dintre coautoarele studiului, Tara Murphy, profesoară la Institutul de Astronomie și Fizică de la Universitatea din Sydney.

Obiectul stelar a fost observat prima oară în timpul unei examinări a cerului folosind un telescop special de mare anvergură denumit ASKAP.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Doi astronauți chinezi au bătut recordul SUA la plimbări spațiale. Câte ore a durat ieșirea lor în spațiu

„Lipseşte ceva din ceea ce cunoaştem despre univers”. Ce arată datele obținute de telescopul James Webb

Oamenii de știință sunt tot mai aproape de a rezolva unul dintre cele mai mari mistere: cum s-au format galaxiile gigantice din univers

Partenerii noștri