Live

Locul neașteptat în care s-ar putea afla mumia faimoasei Nefertiti, căutată de cercetători de 100 de ani

Data publicării:
Replică a bustului lui Nefertiti. Foto: Profimedia Images

Descoperirea unor hieroglife ascunse în mormântul lui Tutankamon îi face pe egiptologi să creadă că este posibil ca mumia faimoase regine Nefertiti să se afle într-o cameră adiacentă camerei mortuare a lui Tutankamon.

Teoria mai veche, conform căreia mumia lui Nefertiti s-ar afla acolo, a devenit tot mai credibilă după cele mai noi descoperiri. Nicholas Reeves, egiptolog și fost custode la Departamentul de Antichități Egiptene la British Museum, spune că deși teoria rămâne nedovedită, ea a redevine populară în condițiile în care au apărut aceste noi indicii.

Reeves a realizat că imaginile în care apare faraonul Ay, îngropându-l pe Tutankamon au fost pictate peste cele în care Tutankamon apare îngropând-o pe Nefertiti. Nefertiti, faimoasă pentru frumusețea sa legendară, a fost Regină a Egiptului și soție a faraonului Akhenaten. Egiptologii cred că Nefertiti a domnit singură o perioadă și că a fost predecesoarea lui Tutankamon, Neferneferuaten, a cărei identitate este încă subiect de dezbatere. 

Pot arăta acum că sub imaginile lui Ay sunt cele ale lui Tutankamon însuși, dovedind că scena originală îl arată pe Tutankamon îngropând-o pe predecesoarea lui, Nefertiti. O astfel de decorație nu ar fi trebuit să fie în mormântul lui Tutankamon”, spune Reeves, citat de The Guardian, sugerând că imaginea demonstrează că și Nefertiti ar putea fi înmormântată în acea încăpere.

La o inspecție mai atentă a cartușelor lui Ay se vede în mod clar existența unui alt nume mai vechi – cel al lui Tutankamon. În versiunea originală, scena îl arăta pe Tutankamon făcând ritualul funerar pentru proprietarul inițial al mormântului, predecesoarea sa directă, Nefertiti”, spune Reeves.

„Această concluzie are o confirmare absolută în caracteristicile faciale – nasul cârn și bărbia proeminentă a persoanei despre care se spune că este Ay prezintă caracteristicile standard adoptate în reprezentările oficiale ale lui Tutankamon la începutul domniei lui. Fața mumiei prezintă caracteristicile indisputabile ale lui Nefertiti. Se poate demonstra că scena a fost pictată inițial pentru a reprezenta momentul în care Tutankamon a oficiat înmormântarea predecesoarei sale”, a adăugat el.

Descoperit cu fix 100 de ani în urmă de către Howard Carter, mormântul lui Tutankamon era plin de scaune și care de luptă, printre alte comori de care faraonul ar fi avut nevoie în viața de apoi, conform mitologiei egiptene.

Reeves argumentează că moartea neașteptată a faraonului, în anul 1324 înaintea erei noastre, la vârsta de 19 ani, după doar 9 ani pe tron, a însemnat că a trebuit ca el să fie înmormântat rapid.

Reeves spune că noile dovezi sprijină teoria că mormântul lui Tutankamon este doar o secțiune externă a unui mormânt mult mai mare „pregătit pentru și încă ocupat de Nefertiti” a cărei proprie secvență de camere funerare este încă ascunsă.

În 2015, Reeves argumenta că imagini la rezoluție înaltă ale mormântului lui Tutankamon sugerează că încă există culoare ne-explorate, deși alți experți au fost de părere că imaginile sunt neconcludente.

„Întotdeauna ne-a intrigat mormântul lui Tutankamon din cauza formei lui bizare. Este foarte mic, nu e genul de mormânt care să aparțină de un rege”, mai spune el.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

17 turiști sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în Marea Roșie

Cine a fost Doamna Chenet-aa: Misterul de 3.000 de ani al „mumiei sigilate” a fost deslușit cu ajutorul unor imagini 3D

Președintele Egiptului a propus un armistiţiu de scurtă durată în Gaza, pentru eliberarea a patru ostatici

Momentul în care un parapantist descoperă un cățel în vârful uneia dintre cele mai mari piramide din Egipt. Imaginile au ajuns virale

Partenerii noștri