Mormântul secret de la Petra. Arheologii au făcut o descoperire extrem de rară sub faimosul monument unde s-a filmat „Indiana Jones”
În inima orașului antic Petra, din Iordania, cioplit în stâncă roșiatică, se află un monument elaborat cunoscut sub denumirea de Al-Khazneh, sau Trezoreria. Arheologii au făcut de curând „o descoperire extrem de rară” îngropată sub acest edificiu: un mormânt misterios cu cel puțin 12 schelete umane intacte și artefacte vechi de mai bine de 2.000 de ani, scrie CNN.
Echipa de arheologi condusă de Dr. Pearce Paul Creasman, director executiv al Centrului American de Cercetare, a dezgropat mormântul antic.
Expediția studia Trezoreria, după ce ani de zile s-a speculat că două morminte descoperite sub partea stângă a monumentului în 2003 nu erau singurele încăperi secrete subterane. Această teorie a rămas neconfirmată până acum.
Creasman și echipa lui au folosit un radar capabil să detecteze obiecte subterane ca să verifice dacă structurile de pe partea stângă a monumentului corespund celor din partea dreaptă. Odată ce prezența lor a fost confirmată, cercetătorii au primit permisiunea de a săpa sub Trezorerie din partea autorităților iordaniene.
Echipa a excavat mormântul recent descoperit în luna august, dar surpriza cea mai mare a venit de la ceea ce se afla în interiorul mormântului.
Cu toate că multe morminte din Petra au fost descoperite goale sau răscolite, cea mai nouă încăpere dezgropată conținea încă schelete umane complete și obiecte funerare făcute din bronz, fier și ceramică.
Noile artefactele de sub Al-Khazneh oferă informații rare despre viața nabateenilor, un popor antic de nomazi arabi al căror regat deșertic a înflorit începând cu secolul al IV-lea î.Hr. și până în anul 106 d.Hr., potrivit lui Creasman.
„Aceasta este o descoperire extrem de rară – în cele două secole în care Petra a fost investigată de arheologi, nimic de acest gen nu a mai fost descoperit”, a spus Josh Gates, gazda emisiunii „Expedition Unknown” de pe Discovery Channel, care a venit să filmeze descoperirile arheologilor.
„Chiar și în fața uneia dintre cele mai faimoase clădiri din lume, există încă descoperiri uriașe de făcut.”
Cea mai importantă descoperire ar putea fi totodată și cea mai mare colecție de rămășițe umane descoperite într-un singur loc din Petra.
Petra a fost votată drept una dintre cele șapte noi minuni ale lumii în anii '2000 pentru arhitectura sa unică și multele mistere asociate cu orașul antic.
Experții au dezbătut timp de secole ce scop ar fi putut avea Trezoreria în antichitate, însă cea mai populară teorie este că monumentul a funcționat ca un mausoleu, cu toate că nu s-a găsit niciodată vreun schelet uman în interiorul clădirii propriu-zise.
Al-Khazneh este vizitat de sute de mii de turiști în fiecare an și a apărut în mai multe filme, inclusiv „Indiana Jones și Ultima Cruciadă”, filmul din 1989 în care orașul antic era locul în care se găsea Sfântul Graal.
Printre artefactele descoperite, arheologii au găsit mai multe vase, dar și un schelet care părea că ține în mână un pocal de ceramică cu o formă asemănătoare cu cea a Sfântului Graal.
„A fost un moment cu adevărat uimitor în care istoria a imitat arta”, a povestit Gates.
Cu toate că artefactele s-au păstrat foarte bine și rămășițele umane sunt intacte, starea lor este mult mai fragilă decât se așteptau cercetătorii.
Condiția lor precară ar putea fi explicată prin gradul înalt de umiditate și inundațiile sezonale care au afectat Petra, precum și gresia poroasă și plină de umezeală din jurul mormântului. Pe unele dintre schelete a apărut mucegaiul.
Unul dintre misterele nerezolvate din jurul nabateenilor este legat de obiceiurile lor funerare. În literatura de specialitate, societatea nabateană este descrisă de multe ori ca fiind mai egalitară decât alte civilizații de la acea vreme.
Până acum, nu s-au găsit diferențe foarte mari între mormintele regilor nabateeni și cele ale oamenilor de rând, așa că este greu de zis dacă mormintele descoperite sub Trezorerie aparțineau conducătorilor regatului sau nu.
Gates a spus însă că „trebuie să fie oameni extrem de importanți” pentru că sunt îngropați într-o zonă a orașului atât de centrală. „Este chiar principala intrare în oraș. Cred că dacă aflăm cine sunt ne va ajuta să descifrăm o parte din povestea Trezoreriei.”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News