Foto Marea întrebare din Cosmos: Ce „obiect” ciudat a fotografiat telescopul James Webb și ce ar putea fi?
Un obiect cosmic sub forma unui semn de întrebare strălucitor a fost surprins de telescopul spațial James Webb, iar oamenii de știință încearcă să ofere explicații despre ce ar putea fi, scrie CNN.
Imaginea originală publicată pe 26 iulie înfățișa o pereche de stele tinere numite Herbig-Haro 46/47, aflate la 1.470 de ani lumină depărtare, în constelația Vela din galaxia Calea Lactee. Stelele încă se formează și orbitează una în jurul celeilalte.
Cele două stele au fost observate și studiate de telescoape spațiale și terestre încă din anii 1950, dar telescopul Webb a oferit o imagine detaliată, la cea mai bună rezoluție obținută până acum.
Semnul de întrebare cosmic nu a fost studiat îndeaproape până acum, așa că oamenii de știință nu sunt exact siguri de originile sale, însă au câteva explicații bazate pe forma și locația sa.
„Primul lucru pe care îl puteți exclude este că este o stea din Calea Lactee”, a spus Matt Caplan, profesor asistent de fizică la Universitatea din Illinois.
Ar putea fi o fuziune a două galaxii care, probabil, la miliarde de ani lumină distanță, sunt mult mai îndepărtate decât Herbig-Haro 46/47, a spus Christopher Britt, cercetător la Space Telescope Science, institutul care gestionează operațiunile științifice ale telescopului Webb.
„Arata ca un eveniment cosmic pe care îl întâlnim destul de frecvent – pe măsură ce galaxiile cresc și evoluează în timpul cosmic uneori se ciocnesc cu vecinii lor apropiați”, spune Britt.
„Și atunci când se întâmplă asta, ele pot fi distorsionate în tot felul de forme diferite – inclusiv un semn de întrebare, aparent”, a mai spus acesta.
Este probabil prima dată când acest obiect specific a fost văzut, au spus experții, dar fuziunea galaxiilor într-o formă asemănătoare unui semn de întrebare s-a mai întâmplat - inclusiv o versiune inversă formată de galaxii din constelația Corvus. În plus, majoritatea galaxiilor au avut mai multe interacțiuni precum aceasta de-a lungul istoriei lor, a spus Britt.
O astfel de ciocnire este, de asemenea, eventualul destin al propriei noastre galaxii, care se va ciocni cu galaxia Andromeda în aproximativ 4 miliarde de ani, a spus Britt – dar forma pe care o vor lua este necunoscută.
Forma semnului de întrebare ar putea fi, de asemenea, „indicativ al unei fuziuni în care aceste două galaxii interacționează gravitațional”, a spus Britt. „Acel cârlig al semnului de întrebare din partea de sus pare foarte mult, pentru mine, ceea ce numim o coadă de maree, unde fluxul de stele și gaz a fost oarecum smuls și a zburat în spațiu.”
Colectarea mai multor date spectroscopice despre obiect ar dezvălui mai multe detalii, cum ar fi distanța și compozițiile chimice ale acestuia, au spus Britt și Caplan.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News