Live

„Houston, avem o problemă”. Roverul NASA de pe Marte a alertat echipa de pe Pământ

Data actualizării: Data publicării:
Roverul Perseverance a forat în solul marțian. Foto: Facebook/NASA

În timp ce transfera o probă de rocă în depozitul său, senzorul Perseverance a indicat o anomalie și a alertat echipa NASA de pe Pământ. Resturi mici de rocă împiedică brațul robotizat al roverului să entașeze probele colectate. 

Problema a fost raportată inițial către echipele NASA la finalul lunii decembrie, însă abia o săptămână mai târziu cercetătorii de pe Pământ au reușit să găsească motivul pentru care brațul robotic al roverului nu mai funcționa.

Perseverance este în proces de colectare a probelor de rocă pentru a le trimite înapoi pe Pământ. La început, lucrurile au mers bine. A fost extrasă cu succes o mostră dintr-o rocă marțiană, numită Issole. 

Citește și FOTO  Ce ascund rocile marțiene. Roverul Perseverance a forat în solul de pe Marte pentru „a privi ceva ce nimeni n-a văzut vreodată”

Cu toate acestea, în timp ce a transferat proba în depozitul său, senzorul roverului a indicat o anomalie - un grad mai mare de rezistență. Imediat, roverul a încetat să efectueze carotajul și a alertat sistemul de monitorizare de pe Pământ, cerând instrucțiuni suplimentare. Incidentul a avut loc pe 29 decembrie.

Echipa NASA a căutat mai multe date pentru a înțelege natura anomaliei. O săptămână mai târziu, au găsit niște resturi de mărimea unor pietricele care obstrucționau buna funcționare a brațului robotic al sondei.

Inginerii NASA încearcă acum să găsească o soluție pentru a îndepărta resturile și a continua misiunea de sigilare și depozitare a probelor. 

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Vrem ca oamenii să zboare pe alte planete”. Cum vede directoarea operaţională a SpaceX viitorul companiei

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Partenerii noștri