Experiment „electrizant”. Cum poți devia cursul apei de la robinet cu ajutorul unui pahar
Experimentul acesta scoate la iveală o lege adâncă a fizicii: forța electrică variază cu distanța. Fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită” ne explică de ce.
Trei sferturi dintre români nu cred în știință
Diplomații americani, victime ale unor atacuri cu microunde?
Naveta SpaceX, drum cu emoții spre Stația Spațială
Cristian Presură, despre tehnologia care colectează energie prin panouri solare în spațiu
Mitul „ninsorii false” din Texas, demontat de Cristian Presură
Primele imagini video de pe Marte, comentate de Cristian Presură
Fizicianul Cristian Presură explică de ce pandemia a resetat Ceasul Apocalipsei
Vaccinarea lui Bill Gates și teoriile conspirației
Fizicianul Cristian Presură răspunde, cu ajutorul medicilor, la principalele nelămuriri legate de vaccin
Cristian Presură: „Atunci când frecăm paharul de haine, atomii din haină se sparg în componentele lor: nuclee și electroni. Electronii, fiind mai mobili, sar pe pahar și rămân acolo. Spunem că paharul are sarcina electrică negativă.
Când apropiem paharul de apă, aceste sarcinile electrice, aflate în exces, atrag moleculele de apă și deviază curgerea lor.
O parte din forța de atracție se datorează faptului că molecula de apă este polară. Astfel, molecula de apă este formată din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen. Datorită structurii moleculare, unii electroni preferă să stea mai mult în jurul oxigenului decât a hidrogenului. De aceea, oxigenul este încărcat cu puțin mai mult sarcină electrică negativă, iar hidrogenul cu una pozitivă.
Când apropiem paharul de apă, electronii mobili de pe pahar, având sarcina electrică negativă, atrag atomii de hidrogen care au sarcina electrică pozitivă. La început, molecula de apă se orientează puțin. Acum însă, hidrogenul este mai aproape de pahar decât oxigenul. Hidrogenul este atras mai puternic de sarcinile electrice negative de pe pahar.
În același timp, sarcinile electrice negative ale paharului resping atomii de oxigen, pentru că sarcinile electrice sunt de același fel. Forța, însă, este mai mică, pentru că distanța dintre sarcini este mai mare. Forța totală va fi de atracție. De aceea, moleculele de apă sunt atrase de pahar, iar apa este deviată puțin în curgerea ei.
O altă parte a forței de interacțiune se datorează ionilor care există liber în apa ce curge. Și această interacțiune contribuie la forțele ce apar între sarcinile electrice de pe pahar și apă.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Emisiunea se difuzează pe Digi World vineri, de la ora 19:00, pe Digi Life tot vineri, de la ora 23:00, și pe Digi24 sâmbătă, de la 15:30.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News